3/15/2015

Appelstroop - almaszirup

Az appelstroom egy sötétbarna, karamellhez hasonló állagú szirup vagy zselé. Nehéz lefordítani magyarra, talán az almaszirup lenne a legtalálóbb szó rá. Almából és cukorból készül, leggyakrabban kenyérre kenve fogyasztják, de gyakran kerül ételekbe hozzávalóként is (pl. Stoofvlees). Limburg tartományban a szirupot hagyományosan kenyérre kenve felvágotthoz (pl. Cervelaat: svájci eredetű felvágott) és sajthoz fogyasztják. A németek nemes egyszerűséggel sültekhez - mint pl. Sauerbraten - fogyasztják.

Természetesen, ahogy az várható volt, az appelstroop nem csak a Benelux államokban ismert és kedvelt. 
  • Anglia: Appel butter
  • Németország: Apfelkraut
  • Franciaország: Vin cuit (személy szerint ez a nagy kedvencem)

Az appelstroop elkészítése az alma tartósításának egy módja volt, melyet már a germánok is ismertek. Könnyen romló almafajtákból készítették, s széles, nem túl magas edényekben főztek, míg az alma összes nedvtartalma elpárolgott. A főzés után csupán egy pürészerű szósz maradt vissza, melynek cukortartalma elérhette az 50%-ot is, s ezáltal hosszú ideig tartósítható volt. Évszázadokon át készítették, s használták ételek édesítésére.

Belgiumban nem csupán az almás, de a körtés verziója is kedvelt: sirop de Liège. Még ennél is meglepőbb, hogy az amerikai Pennsylvaniában annyira kedvelt az appelstroop, hogy évente megrendezik az almaszirup fesztivált. A Jersey szigetén készített appelstroopot ´nièr beurre´néven ismerik, s citrommal és édesgyökérrel, s kevés chili hozzáadásával készül.  

Két recept került kiválasztásra: a hagyományos holland/belga appelstroop és kedvencem 'le nièr beurre'.

1. Hagyományos appelstroop

Hozzávalók:
  • 1000 ml almalé (saját készítésű*)
  • 100 g barna porcukor
Elkészítés:

Főzzük a cukorral elkevert almalevet a legalacsonyabb lángon, míg enyhén sziruposodni kezd. Akkor jó, ha a keveréshez használt kanál kivételkor szirupszálakat húz maga után. Ez eltarthat egy pár órát. Hagyjuk teljesen kihűlni. Kihűlés után az appelstroop enyhén zselés állagot fog kapni. Ez a cukornak és az almahéjban található pektinnek köszönhető. Csírátlanított, sterilizált üvegekbe töltjük, s akár hónapokig tárolhatjuk hűtőszekrényen kívül is.
*Ha saját magunk szeretnénk elkészíteni az almalevet, hámozás nélkül daraboljunk fel 2kg almát. Főzzük alacsony lángon egy órán át. Kanalazzuk szűrőzsákba, majd hagyjuk saját súlyánál fogva kicsepegni. A 2 kg almából kb. 1000 ml almalevet kapunk.


2. Le nièr beurre

Avagy angol nevén Jersey Black Butter, mely kivételesen nem vajat rejt magában. Kenyérre vagy pirítósra kenve, sajttal és hideg felvágottal fogyasztják. 
A csatornaszigeteki Jersey szigetén például hatalmas adagot készítenek, mely egy napot át födőgél egy embernagyságú kondérban. Ez egy paraszti hagyomány, mely a franciaországi Normandiában is ismert.
Nekem természetesen nem áll szándékomban ekkora adagot készíteni, elegendő egy befőzőüvegnyi, melynek elkészítésére csak pár órát szánok.

Hozzávalók: 
  • 1000 ml cider
  • 2000 g édes alma (hámozott és feldarabolt)
  • 500 g cukor
  • 1 citrom (felnegyedelve)
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 ág édesgyökér (apró darabokra vágva)
  • 1/4 tk. chili pehely

Elkészítés:

Főzzük a cidert, míg nedvessége felét elveszti. Ekkor hozzáadjuk az almát, citromot, s folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon főzni kezdjük. Ne felejtsük el a kevergetés, hamar leragad. Főzzük, míg az almák jól megpárolódtak. Finom szűrőn szűrjük át, majd adjuk hozzá a cukrot, s főzzük tovább.
Adjuk hozzá a fűszereket, s ne hagyjuk abba  a főzést, míg sűrű szirupot kapunk. Csirátlanított, fertőtlenített üvegekbe töltjük, melyben egy évig is eláll.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése