5/19/2013

Epres mascarpone torta Zila formában

Anyukám születésnapja minden évben nagy kihívás. Tortát rendelni egyszerű, talán szebb is a végeredmény, de mi a húgommal esküszünk a házilag készített, szívből jövő finomságokra. Hosszú napokig tartó lázas kutakodás és ötletbörze eredménye ez a recept. A végeredmény még némi csiszolásra szorul -itt elsősorban a külső megjelenésre célzok- ám az íze tökéletesre sikerült.

Hozzávalók:
  • 800 g mascarpone sajt
  • 2 ek. méz
  • 300 g tejszínhab (én Hullalat használtam)
  • 2-3 ek. zselatin
  • Piskóta lap
  • 300 g friss eper
  • 100 g cukor
  • 2 ek. eper dzsem
  • 3 ek. befőző cukor

Elkészítés:

A mascarponét méz és zselatin hozzáadásával habosra keverjük, majd óvatosan fakanál segítségével keményre vert tejszínhabot forgatunk hozzá. Ügyeljünk arra, hogy a kapott krém ne legyen túl kemény, a megszokottnál lehet kicsit folyékonyabb, így könnyebben felveszi a krém a torta formáját.
A Zila tortaformát fújjuk ki formaleválasztó spray-vel és helyezzük egy tálcára. 
A krémet beletöltjük az előkészített tortaformába, majd néhányszor az asztalhoz ütögetjük. Így érjük el, hogy a torta krémje tömör, levegőmentes lesz (tehát szebb formát kap). A tetejére piskótalapot helyezünk és fagyasztóba/sokkolóba tesszük néhány órára.
Ez alatt az idő alatt bőven adódik időnk és lehetőségünk, hogy az epres tölteléket elkészítsük. Első lépésként válasszunk ki 6 egyforma méretű, szép epret, valamint egy nagyobbat (mondjuk a legszebbet), ami a közepére fog kerülni. Ezeket az epreket félretesszük és majd a torta dekorálásakor újra elővesszük.
A maradék epret egy turmix segítségével összeturmixoljuk, majd lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrokat, valamint a dzsemet, és felforraljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A néhány óra leteltével a Zila formát kivesszük a sokkolóból/fagyasztóból, határozott mozdulattal, mégis óvatosan fejtetőre fordítjuk, és a kívánt torta tálra/tortaharangba tesszük. Óvatosan, nagyon vigyázva eltávolítjuk a formát. 
Az üregeket a már elkészített epres krémmel töltjük meg, a 6 egyforma epret félbevágjuk és egyenként a tortaszeletekhez tesszük. Az egészben maradt szemet pedig a torta közepére tesszük.
Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése