1/22/2013

Tejszínes mustáros nyúl

Az előző - és egyben legelső - nyúlhúsból készült fogás akkora sikert aratott, hogy bátorkodtam venni a bátorságot, és kipróbáltam egy ugyancsak finomnak ígérkező, mégis teljesen új ízvilágot közvetítő ételt.

Hümm-hümm....mit is mondhatnék?! Az asztaltársaság percek alatt tornádó módjára söpört végig az asztalon, és megboldogult nyuszi barátunk morzsáiból sem maradt. (Még mielőtt bárki is zokon venné tőlem a kis bolyhos pamacs farkú felszolgálását és boldog elfogyasztását: Magam is boldog nyuszi tulajdonos vagyok, és sosem bántanám a kis drágát. Na de ha egyszer a barátai finomak... :-))

Hozzávalók:
  • 600 g nyúl hátszín (lehetőség szerint nagyobb darabokban)
  • 2 ek. vaj
  • Só, őrölt bors
  • 2 púpos ek. mustár
  • 3 kisebb méretű hagyma (a mogyoróhagyma és gyöngyhagyma vegyesen a legideálisabb)
  • 200 ml fehérbor
  • 200 ml tejszín (35%-os)
  • 2 ek. liszt
  • 1 kk. julienne-re vágott petrezselyemzöld
  • 1 pici ág kakukkfű

Elkészítés:

Dörzsöljük be a nyúl darabokat frissen őrölt sóval és borssal. Forgassuk meg a lisztben, jól rázzuk le a felesleget, ami nem tapad meg a húson.
Hevítsünk fel egy serpenyőt (mely a sütőben is használható) és olvasszuk fel benne a vajat. Mikor a vaj elkezd szépen barnulni, adjuk hozzá a húst. Pirítsuk minden oldalát 5-5 percig.
Közben felaprózzuk a hagymát és 180 Celsius fokra előmelegítjük a sütőt.
Mikor a hús mindenhol enyhe barna színt kapott, vegyük ki a serpenyőből, és tartsuk melegen.
A visszamaradt olajhoz hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre pirítjuk. Ehhez kanalazzuk a mustárt és jó alaposan elkeverjük (egész addig kell 'főzni' míg abbahagyja a fröcskölést). Öntsük fel borral, majd adjuk hozzá a petrezselymet és kakukkfüvet.
Hagyjuk, míg az alkohol elpárolog, majd helyezzük vissza a nyúlhús darabokat. Tegyük rá a fedőt, majd toljuk 40 percre a sütőbe.
40 perc elteltével kivesszük a sütőből, kivesszük a húst a serpenyőből. Ismét bekapcsoljuk a főzőlapot, rá a serpenyőt, és a visszamaradt szafthoz hozzáadjuk a tejszínt. Ellenőrizzük, hogy szükséges-e további fűszer hozzáadása. A fogás tálalásra kész.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése