1/08/2013

Kókuszos currys csirke banánnal és kukoricával

Ma este csodálatos indiai vizekre eveztünk. Ennek a hatalmas országnak több ezer éves gasztronómiája mindig is lebilincselt. Elképesztő, ahogy az ízeket, illatokat és aromákat kezelik, még inkább az a könnyedség, ahogy teljesen ellentétes tulajdonságú hozzávalókat használva mégis harmonikus egészet alkotnak.
Úgy bizony, romantikus közös főzőcske a párommal. Jó kis fejtörést okozott, mire kitaláltuk mi is legyen a MI közös csemegénk. Én tejszínes curryt akartam, ő pedig inkább banánosat. Sebaj, összegyúrtuk amink volt. Az egész lakást belengi a kókusz lágy, a curry és kurkuma egzotikus illata, a wokban pedig ott rotyog a CURRY (itt nemcsak fűszerkeverék nevére, hanem inkább az étel elkészítési módjára és fűszerezésére gondolok.)

Hozzávalók:
  • 500 g csirkemell filé
  • 2 kisebb méretű hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 ml kókusztej
  • 2 banán
  • őrölt fekete bors
  • őrölt cayenne bors
  • curry 
  • kurkuma
  • 200 ml forró víz
  • 2 db szárnyas húsleveskocka
  • 1 ek. kókuszreszelék

Elkészítés:

A csirkemellet apró csíkokra vágjuk, majd besózzuk és beborsozzuk. Hagyjuk állni egy fél órát. Ezalatt az idő alatt bőven van időnk, hogy apró darabokra vágjuk a hagymát, fokhagymát és felkarikázzuk a banánokat. 
Wokban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a csirkét és fehéredésig pirítjuk. Ekkor kivesszük a wokból, félre tesszük, és melegen tartjuk. 
Ismét kevés olajat forrósítunk a wokban, majd hozzáadjuk a hagymát és fokhagymát és szép karamellszínűre pirítjuk. Ehhez adjuk a felkarikázott banánt, majd felöntjük kókusztejjel és a húsleves kockával elkevert forró vizet. Bőségesen adunk a fűszerekből és a kókuszreszelékből, ne takarékoskodjunk vele. Mikor a levét kezdte kicsikét elfőni, visszatesszük bele a melegen tartott húsdarabkákat, majd további 30 percig lassú fokozaton hagyjuk rotyogni.
Hagyjuk, hogy a szósz jó sűrű legyen. A banán teljesen szét fog főni, ezzel is dúsítva és sűrűsítve a szószt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése