1/07/2013

Vakondtúrás torta

Nem is tudom pontosan megmondani, milyen régóta is szemezgetek már Szintia jópofa vakondtúrás tortájával a nosalty.hu oldalán. Készítettem már magam is, de természetesen mindig csak tasakból/porból. Abból persze hadd ne mondjam, hogy természetesen roppant egyszerű volt. Tasak kibont, leírtak szerint összekutyul, sütőbe be, mixerbe be, és voilá ott is volt a csodaszép finomság. Na de mégsem házi. És ugye jól tudjuk, hogy az aztán csak az igazi nyalánkság, össze sem hasonlítható a tartósítószerrel teletömött boltival. Ezért erőt vettem magamon és nekifogtam a teljes mértékben saját készítésű verzió előállításának. Nagyon pozitívan kellett csalódnom, azt kell mondjam. Sokkal egyszerűbb volt, mint amire számítottam. A végeredmény is teljesen olyan lett, mint amilyenre számítottam. Sajnos vakondos marcipánt égen-földön sehol sem találtam, ez rontott némiképp a külcsínyen. Sebaj, majd legközelebb.
Hogy a recept nehogy elkallódjon az idők során, és hogy a szilveszterezésben megfáradt háziasszonyoknak ne kelljen keresgélniük a recept után, íme az (általam épp hogy egy cseppet módosított) recept.
 
Piskótához: (26 cm-es tortaforma)
  • 5 db tojás
  • 4 ek. kristálycukor
  • 100 ml olaj
  • 5 ek finomliszt
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
Töltelékhez:
  • 500 ml habtejszín
  • 2 cs. habfixáló
  • 4 ek. porcukor
  • 90 g csokilencse
  • 3 egész banán
  • néhány csepp citromlé

Elkészítés:

Első lépésként 180 Celsius fokra előmelegítjük a sütőt és kibéleljük a tortaformát sütőpapírral. 
Szétválasztjuk a tojásokat, majd a fehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral, majd jó habosra felverjük. Mikor már szinte fehér a tojás, óvatosan belecsurgatjuk az olajat. A legjobb, ha vékony sugárban, de folyamatosan csurgatjuk. A lisztet egy tálban összeszitáljuk a kakaóporral valamint a sütőporral, majd a fehérjehabbal váltakozva óvatosan a tojássárgákhoz forgatjuk. Vigyázzunk, nehogy megtörjük a fehérjehabot, mert akkor az egész tésztánk össze fog esni és szappanos állagú lesz. A tésztát a formába öntjük, majd az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 30-35 perc alatt (avagy tűzpróbáig) készre sütjük. Kivesszük a sütőből, majd tortarácsra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha már teljesen kihűlt, kb. 2 cm-es karimát hagyunk a tortának, a többit (tehát a belsejét) pedig 2 cm mélyen kivájjuk. A kivájt tésztát szétmorzsoljuk egy tálkában, ezzel fogjuk a tortánk külsejét díszíteni.
A torta krémjéhez a tejszínhabot a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a csokilencsét és óvatosan beleforgatjuk. Még mindig vigyázva, nehogy összetörjük a habot. 
A banánokat megtisztítjuk és hosszában félbevágjuk és meglocsoljuk pár csepp citromlével. A lapos oldalukkal lefelé a torta aljára egymás mellé helyezzük őket. Erre halmozzuk a keményre vert tejszínhabot, és félgömb alakot formázunk belőle. Meghintjük a szétmorzsolt tésztával, lehetőleg úgy, hogy mindenhol befedje. Kicsit rá is nyomkodhatjuk, így elkerüljük, hogy lepotyogjon róla.
Az eredeti recept azt ajánlotta, hogy hagyjuk legalább egy éjszakát a hűtőben állni, mert akkor a piskóta finoman rápuhul a torta külsejére, és könnyedén szeletelhető lesz. NOS... nekünk ezt sajnos nem sikerült kivárnunk. Amint elkészült a torta, egyből Hasfelmetsző Jack módjára nekiestünk egy szép nagy késsel. Csodásan szelhető volt azonnal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése