11/10/2013

Saját készítésű rizsliszt

A rizsliszt nehezen beszerezhető és nagyon költséges hozzávaló. Ha sikerül is hozzájutnunk, a kiszerelés legtöbb esetben túl soknak bizonyul. Ezzel a módszerrel azonban akármekkora mennyiséget is előállíthatunk.
A rizsliszt az ázsiai konyha fontos és alapvető hozzávalója. Rizslisztből készül a rizskenyér, japán mochi, azaz rizs süti, a japán mitarashi dango, a fülöp-szigeteki dessert, a cascaron (más néven bitsu-bitsu) vagy az indiai palacsintaszerű neer dosa és még sok más izgalmas, egzotikus finomság. 

Infó: minden egyes cup rizsből kb. 1 1/4 cup rizsliszt nyerhető ki.

Hozzávalók:
  • basmati rizs (nem zacskós, nem előfőzött)
  • víz

Elkészítés:

Mossuk meg a rizst alaposan hideg csapvízben. Gondosan szűrjük le. Tegyük a rizst egy tálba és öntsük le annyi jéghideg vízzel, amely teljesen ellepi. Áztassuk legalább 3, maximum 6 órán át.
Ismét szűrjük le, használjunk apró lyukú szűrőt. Mossuk át 10-15 percen át a szűrőben csapvíz alatt, majd miután jól lecsepegett, terítsük szét a rizst 3-4 réteg konyhai papírtörlőn. Hagyjuk száradni pár óráig. A rizsnek épp csak enyhén nedvesnek kell lennie, nem vizesnek.
Robotgép segítségével, fél csészés adagokban őröljük porrá a rizst. Kezdjük a pulzáló (pulse) fokozaton 3 másodpercenkénti impulzusokban. Ha a rizs apró darabokban van, magas fokozaton finom porrá őröljük. A maradék rizzsel is így járunk el.
Melegítsünk közepesen melegre egy nagy serpenyőt. Egyszerre csak 1 cupnyi adaggal dolgozva hozzáadjuk a rizsport. Folyamatos keverés mellett hagyjuk a vizet teljesen elpárologni a rizsből. Miután teljesen száraz, hagyjuk még további 1 percig a serpenyőben. Ne felejtsük el folyamatosan keverni. Távolítsuk el a serpenyőből és hűtsük középhőmérsékletre. Szitáljuk légmentesen zárható dobozba. Szitálással eltávolítjuk a maradék esetleges csomókat is. Tároljuk a hűtőszekrényben, légmentes dobozba zárva.

Fontos: A rizslisztnek teljesen fehérnek kell lennie. Ha elkezdene színeződni, azonnal kapcsoljunk alacsonyabb hőfokozatra.

Teszt: Onnan tudjuk, hogy a liszt teljesen száraz, hogy két ujjunkkal belecsippentünk, s ha nem tapad az ujjunkhoz, jól végeztük a dolgunkat. 


13 megjegyzés:

  1. már egy ideje szemezek a "recepttel". jól értem, hogy kb a harmada mennyiségű liszt lesz belőle? de gondolom nem súlyra, hanem űrtartalomra, ugye? köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Most nézegetem a basmati rizs árakat, vagy elszámoltam, vagy egyáltalán nem jön ki olcsóbbra, mintha megveszem a rizslisztet... :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos valóban nagyon drága a basmati rizs. Talán érdemes lenne hagyományos liszttel próbálkozni. Kíváncsi vagyok, hogy azzal is működne-e.

      Törlés
  3. Kedves Andrea!
    Érdeklődni szeretnék, hogy az áztatás mindenképp szükséges? Így könnyebb ledarálni, vagy mi célt szolgál?
    Köszi
    Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Az áztatás elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a rizst könnyebb lesz őrölni és az áztatásnak köszönhetően sokkal finomabb őrleményt kapunk. Természetesen elkészítheted enélkül is, ám így kicsit kísérletezned kell.

      Törlés
  4. Kipróbáltam a receptet :) tökéletes liszt lett belőle

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy kipróbáltad és nagyon örülök, hogy sikerült. Mi finomat készítesz belőle?

      Törlés
  5. Sima hagyományos rizs is jo jozzá?

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Hagyományos A rizs nem jó???

    VálaszTörlés
  7. Szia. Mindenképpen Bazsmati rizst kell hozzá használni ?
    Előre is köszönöm a válaszodat !!!😇

    VálaszTörlés