11/10/2013

Saját készítésű rizsliszt

A rizsliszt nehezen beszerezhető és nagyon költséges hozzávaló. Ha sikerül is hozzájutnunk, a kiszerelés legtöbb esetben túl soknak bizonyul. Ezzel a módszerrel azonban akármekkora mennyiséget is előállíthatunk.
A rizsliszt az ázsiai konyha fontos és alapvető hozzávalója. Rizslisztből készül a rizskenyér, japán mochi, azaz rizs süti, a japán mitarashi dango, a fülöp-szigeteki dessert, a cascaron (más néven bitsu-bitsu) vagy az indiai palacsintaszerű neer dosa és még sok más izgalmas, egzotikus finomság. 

Infó: minden egyes cup rizsből kb. 1 1/4 cup rizsliszt nyerhető ki.

Hozzávalók:
  • basmati rizs (nem zacskós, nem előfőzött)
  • víz

Elkészítés:

Mossuk meg a rizst alaposan hideg csapvízben. Gondosan szűrjük le. Tegyük a rizst egy tálba és öntsük le annyi jéghideg vízzel, amely teljesen ellepi. Áztassuk legalább 3, maximum 6 órán át.
Ismét szűrjük le, használjunk apró lyukú szűrőt. Mossuk át 10-15 percen át a szűrőben csapvíz alatt, majd miután jól lecsepegett, terítsük szét a rizst 3-4 réteg konyhai papírtörlőn. Hagyjuk száradni pár óráig. A rizsnek épp csak enyhén nedvesnek kell lennie, nem vizesnek.
Robotgép segítségével, fél csészés adagokban őröljük porrá a rizst. Kezdjük a pulzáló (pulse) fokozaton 3 másodpercenkénti impulzusokban. Ha a rizs apró darabokban van, magas fokozaton finom porrá őröljük. A maradék rizzsel is így járunk el.
Melegítsünk közepesen melegre egy nagy serpenyőt. Egyszerre csak 1 cupnyi adaggal dolgozva hozzáadjuk a rizsport. Folyamatos keverés mellett hagyjuk a vizet teljesen elpárologni a rizsből. Miután teljesen száraz, hagyjuk még további 1 percig a serpenyőben. Ne felejtsük el folyamatosan keverni. Távolítsuk el a serpenyőből és hűtsük középhőmérsékletre. Szitáljuk légmentesen zárható dobozba. Szitálással eltávolítjuk a maradék esetleges csomókat is. Tároljuk a hűtőszekrényben, légmentes dobozba zárva.

Fontos: A rizslisztnek teljesen fehérnek kell lennie. Ha elkezdene színeződni, azonnal kapcsoljunk alacsonyabb hőfokozatra.

Teszt: Onnan tudjuk, hogy a liszt teljesen száraz, hogy két ujjunkkal belecsippentünk, s ha nem tapad az ujjunkhoz, jól végeztük a dolgunkat. 


10 megjegyzés:

  1. már egy ideje szemezek a "recepttel". jól értem, hogy kb a harmada mennyiségű liszt lesz belőle? de gondolom nem súlyra, hanem űrtartalomra, ugye? köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Most nézegetem a basmati rizs árakat, vagy elszámoltam, vagy egyáltalán nem jön ki olcsóbbra, mintha megveszem a rizslisztet... :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos valóban nagyon drága a basmati rizs. Talán érdemes lenne hagyományos liszttel próbálkozni. Kíváncsi vagyok, hogy azzal is működne-e.

      Törlés
  3. Kedves Andrea!
    Érdeklődni szeretnék, hogy az áztatás mindenképp szükséges? Így könnyebb ledarálni, vagy mi célt szolgál?
    Köszi
    Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Az áztatás elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a rizst könnyebb lesz őrölni és az áztatásnak köszönhetően sokkal finomabb őrleményt kapunk. Természetesen elkészítheted enélkül is, ám így kicsit kísérletezned kell.

      Törlés
  4. Kipróbáltam a receptet :) tökéletes liszt lett belőle

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy kipróbáltad és nagyon örülök, hogy sikerült. Mi finomat készítesz belőle?

      Törlés
  5. Sima hagyományos rizs is jo jozzá?

    VálaszTörlés