A rizsliszt nehezen beszerezhető és nagyon költséges hozzávaló. Ha sikerül is hozzájutnunk, a kiszerelés legtöbb esetben túl soknak bizonyul. Ezzel a módszerrel azonban akármekkora mennyiséget is előállíthatunk.
A rizsliszt az ázsiai konyha fontos és alapvető hozzávalója. Rizslisztből készül a rizskenyér, japán mochi, azaz rizs süti, a japán mitarashi dango, a fülöp-szigeteki dessert, a cascaron (más néven bitsu-bitsu) vagy az indiai palacsintaszerű neer dosa és még sok más izgalmas, egzotikus finomság.
Infó: minden egyes cup rizsből kb. 1 1/4 cup rizsliszt nyerhető ki.
Hozzávalók:
- basmati rizs (nem zacskós, nem előfőzött)
- víz
Elkészítés:
Mossuk meg a rizst alaposan hideg csapvízben. Gondosan szűrjük le. Tegyük a rizst egy tálba és öntsük le annyi jéghideg vízzel, amely teljesen ellepi. Áztassuk legalább 3, maximum 6 órán át.
Ismét szűrjük le, használjunk apró lyukú szűrőt. Mossuk át 10-15 percen át a szűrőben csapvíz alatt, majd miután jól lecsepegett, terítsük szét a rizst 3-4 réteg konyhai papírtörlőn. Hagyjuk száradni pár óráig. A rizsnek épp csak enyhén nedvesnek kell lennie, nem vizesnek.
Robotgép segítségével, fél csészés adagokban őröljük porrá a rizst. Kezdjük a pulzáló (pulse) fokozaton 3 másodpercenkénti impulzusokban. Ha a rizs apró darabokban van, magas fokozaton finom porrá őröljük. A maradék rizzsel is így járunk el.
Melegítsünk közepesen melegre egy nagy serpenyőt. Egyszerre csak 1 cupnyi adaggal dolgozva hozzáadjuk a rizsport. Folyamatos keverés mellett hagyjuk a vizet teljesen elpárologni a rizsből. Miután teljesen száraz, hagyjuk még további 1 percig a serpenyőben. Ne felejtsük el folyamatosan keverni. Távolítsuk el a serpenyőből és hűtsük középhőmérsékletre. Szitáljuk légmentesen zárható dobozba. Szitálással eltávolítjuk a maradék esetleges csomókat is. Tároljuk a hűtőszekrényben, légmentes dobozba zárva.
Fontos: A rizslisztnek teljesen fehérnek kell lennie. Ha elkezdene színeződni, azonnal kapcsoljunk alacsonyabb hőfokozatra.
már egy ideje szemezek a "recepttel". jól értem, hogy kb a harmada mennyiségű liszt lesz belőle? de gondolom nem súlyra, hanem űrtartalomra, ugye? köszönöm
VálaszTörlésSzia, igen, űrtartalomra lesz kevesebb.
TörlésMost nézegetem a basmati rizs árakat, vagy elszámoltam, vagy egyáltalán nem jön ki olcsóbbra, mintha megveszem a rizslisztet... :(
VálaszTörlésSajnos valóban nagyon drága a basmati rizs. Talán érdemes lenne hagyományos liszttel próbálkozni. Kíváncsi vagyok, hogy azzal is működne-e.
TörlésKedves Andrea!
VálaszTörlésÉrdeklődni szeretnék, hogy az áztatás mindenképp szükséges? Így könnyebb ledarálni, vagy mi célt szolgál?
Köszi
Anna
Szia! Az áztatás elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a rizst könnyebb lesz őrölni és az áztatásnak köszönhetően sokkal finomabb őrleményt kapunk. Természetesen elkészítheted enélkül is, ám így kicsit kísérletezned kell.
TörlésKipróbáltam a receptet :) tökéletes liszt lett belőle
VálaszTörlésKöszönöm, hogy kipróbáltad és nagyon örülök, hogy sikerült. Mi finomat készítesz belőle?
TörlésBarna rizzsel is működik?
VálaszTörlésSima hagyományos rizs is jo jozzá?
VálaszTörlés