11/18/2013

Házi készítésű gnocchi fehérborban párolt rókagombával

A gnocchi (ejtsd: nyokki) lényegében egy olasz krumplinudli. Az olasz szó eredetileg a nocchio (jelentése fabütyök) vagy a nocca (jelentése ujjperc) szóból eredeztethető. A bugonya Európában való megjelenése előtt lisztből, tojásból és vízből készítették, csak úgy mint a mi kedvenc nokedlinket. A maihoz hasonló, burgonyából készült változatot nagyjából az 1880-as évektől fogva készítik gyakorlatilag egész Olaszország területén. 
Egyes történetek arról regélnek, hogy a hajdani Rómában csütörtök volt a gnocchi nap. Ekkor került a családi asztalra a mamma által készített és gyúrt mennyei gnocchi. 
Ez az étel nagy családi kedvenc, mely szerény összegből is elkészíthető. Tökéletes fogás tehát egy farkaséhes, nagy létszámú (olasz) család számára.

Hozzávalók a gnocchihoz:
  • 500 g burgonya (ha lehetséges, lisztes burgonya)
  • 150 g liszt
  • 1 tojás
  • 1-2 nagyobb csipet só
Hozzávalók a szószhoz:
  • 150 g rókagomba
  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma áttörve
  • petrezselyemzöld
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2-3 ek. tejszín
  • 1 ek. olaj

Elkészítés:

A burgonyát alaposan megmossuk, majd sós vízben héjastul megfőzzük. Míg forró, meghámozzuk és jó alaposan összetörjük. Hagyjuk picit hűlni. Adjuk hozzá a sót és a tojást, majd adagolva a lisztet (a burgonya nedvességtartalmától függ, mennyi lisztet vesz fel). Ha jól formálható tésztát kapunk, elég is a liszt. Az elkészült tésztából lisztezett munkafelületen formáljuk tetszőleges vastagságú kígyókat (a legesztétikusabb szerintem ha a kígyó ujjnyi vastagságú, de ezt ízlése válogatja). A kígyókat kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, majd végig görgetjük a villánk hátulján, enyhe nyomást gyakorolva a gnocchira. Így érjük el a szép barázdált mintát. Természetesen ez a lépés elhagyható. 
Forrásban levő, sós vízben megfőzzük a gnocchikat. Ha a tészta feljön a víz tetejére, akkor kész van.
A szósz elkészítéséhez egy serpenyőben olajt hevítünk, hozzáadjuk a feldarabolt rókagombát, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott petrezselyemzölddel és áttört fokhagymával ízesítjük. Pár perc elteltével felöntjük fehérborral és hagyjuk elfőni az alkoholt. Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejszínt, és utoljára még egyszer átforraljuk.
A gnocchit a szószhoz keverjük óvatos mozdulatokkal és még forrón tálaljuk. 


Hogy kerül a jól ismert barázdált minta a gnocchira és hogy készíthetjük el könnyedén otthonunkban is? Aki kíváncsi, nézze meg az alábbi videót. Igazán nem bonyolult.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése