8/10/2013

Lazacos ravioli tejszínes szósszal

A ravioli (egyes számban raviolo) párnácskákra emlékeztető olasz tésztaétel, melynek története egészen a 14. századik nyúlik vissza. Neve az olasz 'ravvolgere' szóból származik, jelentése becsomagol, beborít. Tölteléke bármi lehet, ám hagyományosan hús vagy sajt alapú. Megszámlálhatatlan formában és méretben kerülhet tálalásra (kör, négyzet, félhold alakú, kicsi, nagy, stb.). Gyakran tálalják paradicsom alapú szósszal leöntve, habár keletkezésekor Olaszországban a paradicsomot még csak nem is ismerték (csak a 15. században került Európába). Nem ritkák azonban a vaj, vagy pesto vagy húsleves alapú mártások sem.
Már elég régen tervben volt a házi ravioli készítése, de mindig eltolódott a megvalósítás, mert nagyon időigényes. Mivel most bővelkedek időben és a vihar miatt a kertben sem sokat lehet ténykedni, úgy éreztem, eljött a nagy nap, és nekiláttam. Mindenképp halasat szerettem volna, így a lazacra esett a választás. Nem csalódtam. Már van is ötletem, milyen töltelékkel próbálom ki legközelebb. 
/Bocsi a képekért, elég sötét volt már, mire készült és nem tett jót a minőségnek a lámpafény./


Hozzávalók a tésztához:
  • 200 g liszt (ha kemény búzalisztet használunk, jobb eredmény érünk el)
  • 2 tojás
  • só 
  • (víz - opcionális)

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 100 g füstölt lazac
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss petrezselyemzöld
  • frissen őrölt só és fehérbors (a só elhagyható, ha használjuk, tegyük óvatosan, a füstölt lazac már önmagában is sós)
  • pár csepp citromlé

Hozzávalók a szószhoz:
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 ml tejföl
  • 100 ml tejszín
  • 1 ek. liszt
  • néhány csepp olívaolaj
  • frissen őrölt só és fehérbors

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük egy tálban és jól összedolgozzuk. Ha szükséges, adunk hozzá egy kevés vizet, de ne túl sokat! Kis gömböt formálunk a tésztából, amit fóliába csomagolunk és 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. 
Közben serpenyőben kevés olajon pár percig sütjük a sózott és borsozott lazacot,  melyet áttört fokhagymával ízesítünk. Meglocsoljuk pár csepp citromlével, majd villával összetörjük. Így könnyebb a ravioli megtöltése.
A tésztát ketté osztjuk és két nagyon vékony lapot nyújtunk belőle. A kívánt méretet szem előtt tartva kis halmokat rakunk az egyik kinyújtott tésztára. A halmok körül ecset segítségével megvizezzük a tésztát, majd óvatosan rátakarjuk a másik tésztát. A halmocskák körül jól lenyomkodjuk a tésztát, vigyázva, hogy nehogy túl sok levegőt zárjunk a párnácskákba. 
Derelyevágóval körbevágjuk a párnákat, majd forrásban lévő vízbe dogjuk őket, és pár perc alatt készre főzzük. A friss tészta hamar megfő, mikor a felszínre jöttek és a színük kicsit kivilágosodott azt jelenti, hogy kész vannak.
A szószhoz egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd az áttört fokhagymát megpirítjuk rajta (vigyázzuk, nehogy odaégjen). Hozzákeverjük a tejfölt és a tejszín, ízesítjük sóval és borssal, majd hagyjuk felforrni folyamatos keverés mellett. Sűrítsük liszt hozzáadásával.  Ha szeretnénk, gazdagíthatjuk oregano, bazsalikom vagy petrezselyemzöld hozzáadásával. 
Frissen és még melegen, szósszal leöntve tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése