Alapismeretek

Tudom, sokaknak sokszor gondot okoz, hogy egy adott étel elkészítéséhez mégis milyen húst vásároljon a hentestől. Íme egy kis segítség.

Sertés:

http://dieta-abc.hu/_sajat_receptek/img/sertesreszei.jpg
Forrás: http://dieta-abc.hu/_sajat_receptek/img/sertesreszei.jpg

Forrás: http://dieta-abc.hu/_sajat_receptek/img/sertesbontasa.jpg
A különböző részek felhasználási módjai:
  • Fej: főzve, fülek és az orr kocsonyának, a toka rész zsírnak, szalonnának
  • Nyelv: kocsonyába főzve, bepaprikázva felvágottnak
  • Tarja: egybesütve, szeletelve, rántva, kolbászhoz, apróhúsnak, pácolva, füstölve
  • Hosszú karaj: egybesütve, szeletelve, rántva, pácolva, füstölve, főzve
  • Rövid karaj vagy borda: egybesütve, szeletelve, rántva, pácolva, füstölve, főzve
  • Comb, sonka: egybesütve, apróhúsnak, pácolva, füstölve (sonka)
  • Oldalas: sütve, pácolva, apróhúsnak, fütölve, főzve
  • Dagadó: főzve, apróhúsnak, vagdaltnak
  • Lapocka: egybesütve, párolva, pörköltnek, paprikásnak, tokánynak, pácolva, füstölve (kötözött sonka)
  • Csülök: sütve, pácolva, füstölve, kocsonyának, pörköltnek
  • Köröm: pörköltnek, pácolva, kocsonyának, füstölve
  • Farok: főzve, pörköltnek, kocsonya
  • Velő: rántva
Marha:
http://dieta-abc.hu/_sajat_receptek/img/marhareszei.jpg
Forrás: http://dieta-abc.hu/_sajat_receptek/img/marhareszei.jpg
http://dieta-abc.hu/_sajat_receptek/img/marhabontasa.jpg
Forrás: http://dieta-abc.hu/_sajat_receptek/img/marhabontasa.jpg

A különböző részek felhasználási módjai:
  • Fej - Nyelv: - főzve, pácolva, füstölve
  • Nyak - tarja: leveshez, főzve, apróhúsokhoz
  • Magas hátszín - rostélyos: egybesütve (alig-félig-jól átsütve), párolva, szeletelve
  • Lapos hátszín: egybesütve (alig-félig-jól átsütve), párolva, szeletelve
  • Vesepecsenye - bélszín: egybesütve (alig-félig-jól átsütve), párolva, szeletelve
  • Fartő: Levesbe, főzve, párolva
  • Fehér pecsenye: főzve, párolva
  • Fekete pecsenye: főzve, szeletelve, párolva
  • Felsál: főzve, szeletelve, párolva
  • Dió - gömbölyű felsál: főzve, szeletelve
  • Szegy hátulja: levesbe
  • Szegy eleje: levesbe, párolva, felszeletelve, füstölve
  • Lapocka: levesbe, párolva, apróhúsnak
  • Uszály - farok: levesbe
  • Felső lábszár: apróhúsnak
  • Alsó lábszár: apróhúsnak
 Csirke:



Alufólia használata (mivel nagyon sokan nem tudják):
A fényes oldal nem ereszti át a hőt, a matt fele viszont igen!
Ha az a célunk, hogy a sütőben melegen tartsunk valamit, akkor a fényes oldalát kell kifelé fordítanunk.  Például hús sütésekor.
Ha viszont valamit gyorsabban szeretnénk megpuhítani (legyen az például fóliában sült burgonya), akkor a fólia matt felét kell kifelé fordítanunk (tehát épp az ellenkezője, mint mikor húst sütünk).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése