Tudom, sokaknak sokszor gondot okoz, hogy egy adott étel elkészítéséhez mégis milyen húst vásároljon a hentestől. Íme egy kis segítség.
Sertés:
![]() |
Forrás: http://dieta-abc.hu/_sajat_receptek/img/sertesreszei.jpg |
![]() |
Forrás: http://dieta-abc.hu/_sajat_receptek/img/sertesbontasa.jpg |
A
különböző részek
felhasználási módjai:
- Fej: főzve, fülek és az orr kocsonyának, a toka rész zsírnak, szalonnának
- Nyelv: kocsonyába főzve, bepaprikázva felvágottnak
- Tarja: egybesütve, szeletelve, rántva, kolbászhoz, apróhúsnak, pácolva, füstölve
- Hosszú karaj: egybesütve, szeletelve, rántva, pácolva, füstölve, főzve
- Rövid karaj vagy borda: egybesütve, szeletelve, rántva, pácolva, füstölve, főzve
- Comb, sonka: egybesütve, apróhúsnak, pácolva, füstölve (sonka)
- Oldalas: sütve, pácolva, apróhúsnak, fütölve, főzve
- Dagadó: főzve, apróhúsnak, vagdaltnak
- Lapocka: egybesütve, párolva, pörköltnek, paprikásnak, tokánynak, pácolva, füstölve (kötözött sonka)
- Csülök: sütve, pácolva, füstölve, kocsonyának, pörköltnek
- Köröm: pörköltnek, pácolva, kocsonyának, füstölve
- Farok: főzve, pörköltnek, kocsonya
- Velő: rántva
Marha:
![]() |
Forrás: http://dieta-abc.hu/_sajat_receptek/img/marhareszei.jpg |
![]() |
Forrás: http://dieta-abc.hu/_sajat_receptek/img/marhabontasa.jpg |
A
különböző részek
felhasználási módjai:
- Fej - Nyelv: - főzve, pácolva, füstölve
- Nyak - tarja: leveshez, főzve, apróhúsokhoz
- Magas hátszín - rostélyos: egybesütve (alig-félig-jól átsütve), párolva, szeletelve
- Lapos hátszín: egybesütve (alig-félig-jól átsütve), párolva, szeletelve
- Vesepecsenye - bélszín: egybesütve (alig-félig-jól átsütve), párolva, szeletelve
- Fartő: Levesbe, főzve, párolva
- Fehér pecsenye: főzve, párolva
- Fekete pecsenye: főzve, szeletelve, párolva
- Felsál: főzve, szeletelve, párolva
- Dió - gömbölyű felsál: főzve, szeletelve
- Szegy hátulja: levesbe
- Szegy eleje: levesbe, párolva, felszeletelve, füstölve
- Lapocka: levesbe, párolva, apróhúsnak
- Uszály - farok: levesbe
- Felső lábszár: apróhúsnak
- Alsó lábszár: apróhúsnak
Csirke:
Alufólia
használata (mivel nagyon sokan nem tudják):
A fényes oldal nem ereszti át a hőt, a matt fele viszont igen!
Ha az a célunk, hogy a sütőben melegen tartsunk valamit, akkor a fényes oldalát kell kifelé fordítanunk. Például hús sütésekor.
Ha viszont valamit gyorsabban szeretnénk megpuhítani (legyen az például fóliában sült burgonya), akkor a fólia matt felét kell kifelé fordítanunk (tehát épp az ellenkezője, mint mikor húst sütünk).
A fényes oldal nem ereszti át a hőt, a matt fele viszont igen!
Ha az a célunk, hogy a sütőben melegen tartsunk valamit, akkor a fényes oldalát kell kifelé fordítanunk. Például hús sütésekor.
Ha viszont valamit gyorsabban szeretnénk megpuhítani (legyen az például fóliában sült burgonya), akkor a fólia matt felét kell kifelé fordítanunk (tehát épp az ellenkezője, mint mikor húst sütünk).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése