5/31/2014

Házi készítésű kacsamáj pástétom

A májpástétom - azaz pâté - egy igazi klasszikus. Pástétomot természetesen nem csak májból, hanem darált húsból vagy akár halból is készíthetünk. Mind a francia, mind a belga konyha kedvelt étele.
Ugye a krimi szerelmesei mindannyian emlékeznek Agatha Christie lebilincselő regényére, a Három vak egérre!?... A krimik nagyasszonya minden egyes gyilkosság megoldásakor igazi György korabeli vagy Viktoriánus hangulatot teremt. Azonnal ott terem az asztalon Poirot imádott sirop de cassis-a (fekete ribizli szörpje), ínycsiklandó angol teasütemények arzenálja kerül a szemünk elé, s persze minden alkalommal belecsempészi az elengedhetetlen pástétomot. Mire a gyilkosság összes részlete megvilágosodik, a pástétom is elkészül (majdnem oda is ég).

"Mindannyian a konyhában zsúfolódtak össze. A gáztűzhelyen vígan rotyogott a krumpli. A rostélyos és a vesepástétom sütőből kiáramló illata nyálcsorgatóbb volt, mint valaha."
...
"Christopher leült az asztal mellé. Molly lehajolt a sütőhöz, egy ráccsal följebb rakta a pástétomot, becsukta a sütő ajtaját, aztán visszament hozzá." 
...
- Édeseim - mondta -, remélem, nem veszik tolakodásnak, de borzasztó égett szag terjeng a konyha felől. Kellene tennem valamit az ügy érdekében? Molly elgyötört kiáltást hallatott: - A pástétom! -, majd kiviharzott a szobából."


Hozzávalók:
  • 300 g kacsamáj (megtisztítva)
  • 175 g vaj (szobahőmérsékletű, felkockázva)
  • 1 közepes méretű salottahagyma
  • 1 ek. kakukkfű
  • 2 ek. Brandy
  • 80 ml tejszín (legalább 35%-os)
  • 1/2 tk. só
  • 1/4 tk. bors
  • 1/4 tk. gyömbér
  • 1/4 tk. őrölt szegfűbors

Elkészítés:

Daraboljuk a megmosott és megtisztított kacsamájat kb. 1.5-2 cm-es darabokra. Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés (kb. 1 ek.) vajat, hozzáadjuk a kakukkfüvet és az apróra vágott hagymát, majd üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kacsamájat, és kívül barnára, belül kicsit rózsaszínűre pirítjuk. Aprítógépbe tesszük és pürésítjük. 
Hozzáöntjük a brandyt, a tejszínt, kb. 80 g vajat, s a fűszerekkel ízesítjük.  Alaposan összekeverjük. 
Tál(ak)ba töltjük. A maradék vajat felolvasztjuk, majd a tál(ak) tetejére csurgatjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, s hagyjuk, hogy a vajjal együtt az egész pástétom megdermedjen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése