5/20/2013

Bárányhússal töltött kelkáposztalevél

Párom intézte a bevásárlást, és a listán szerepelt a saláta. Nagy sietségében (és a nyelvismeret hiányának köszönhetően) felkapta az első zöld fejet, ami hasonlított a salátára, és bizony kelkáposztát sikerült vennie. Ő személy szerint nem szereti, no de vajon én mit kezdjek egy egész fejjel? A főzelék kézenfekvő volt, de nem akartam azt enni három napig, így ki kellett találnom valami mást. Saláta? Az olyan snassz... Töltsük hát meg valami finomsággal, így még párom is fogyaszthat belőle. Hűtőszekrényt feltúr, körülnéz mi van benne, ezt talál.....

Hozzávalók:
  • 400 g bárány hús (darálva)
  • 1 sárgarépa reszelve
  • 1/2 cukkini felkockázva
  • egy kisebb fej kelkáposzta leveleire bontva
  • rizs
  • bors
  • curry
  • kurkuma
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 1 ek. olaj

Elkészítés:

A rizst megfőzzük, a bárányhúst ledaráljuk, a hagymát és cukkinit felaprítjuk, a sárgarépát lereszeljük. 
Egy serpenyőben olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a darált bárányhúst. Ízesítjük sóval, borssal, curryvel, kurkumával. Mikor úgy érezzük, hogy a hús elkészült, hozzáadjuk a felkockázott cukkinit és a reszelt sárgarépát és néhány percig magas hőfokon pirítjuk (vigyázzunk, nehogy odaégjen!)
Az elkészült bárányraguhoz hozzáadjuk a rizst és összeforgatjuk.
Időközben a leveleire bontott káposztaleveleket forrásban lévő vízbe dobjuk, és kb. 3-4 percig főzzük benne (a cél csak annyi, hogy kellemesen megpuhuljon). Kivesszük a forró vízből és lecsepegtetjük, leszárítjuk.

A rizses-bárányos mixet a levelekbe töltjük, feltekerjük és tűzálló tálba tesszük. A tálat feltöltjük kevés vízzel, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 5-6 percre. Figyeljünk oda, hogy a víz ne párologjon el teljesen, különben odaéghet a káposztalevél.
Még forrón tálaljuk. 

Tipp: Ajánlhatunk hozzá fokhagyma szószt, tejfölt vagy saját készítésű majonézt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése