Könnyű elkészíteni, mégis feledhetetlen élmény nyújt. Vigyázat! Lehet, hogy dupla adagot kellett volna sütni, mert a család nem akarja abbahagyni az evést :)
Hozzávalók a laphoz:
- 2 1/2 cup liszt (helyettesíthető darált keksszel vagy darált babapiskótával)
- 1/2 cup barna cukor
- 1 csipet só
- 1 cup só (szobahőmérsékletű)
Hozzávalók a krémhez:
- 400 g mascarpone
- 1/2 cup cukor
- 2 egész tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
Hozzávalók az almás keverékhez:
- 4 alma
- 2 ek. cukor
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
Hozzávalók a morzsához:
- 1 cup liszt
- 1 cup barna cukor
- 1/2 cup zabpehely
- 1/2 cup vaj (szobahőmérsékletű)
Elkészítés:
A lisztet (vagy morzsát) összekeverjük a cukorral, csipet sóval és szobahőmérsékletű vajjal. Jól eldolgozzuk, majd egy kb. 30x20 cm-es sütőforma aljába öntjük. Kanál segítségével alaposan az aljára nyomkodjuk. 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Közben nagyon gyorsan dolgozunk, mert amint megsült az alja, az összes többi dolog is rákerül.
Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, megszórjuk a fűszerekkel és a cukorral. Alaposan megkeverjük, hogy mindenhol egységesen fedje a fűszer és cukor. Félretesszük.
A mascarponét krémesre keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és cukrot. Utoljára hozzáadjuk a tojást és alaposan elkeverjük. Én tálas mixert használtam.
A morzsa összes hozzávalóját összedolgozzuk, s kézzel összemorzsoljuk.
10-15 perc elteltével vegyük ki a sütőformát a sütőből, majd öntsük a krémsajtos keveréket a meleg lapra öntjük. Egységesen eldolgozzuk, majd rászórjuk az almakockákat. Erre kerül a morzsa. Igyekezzük egységesen eloszlatni, hogy mindenhova kerüljön.
Visszatoljuk a sütőbe, s 30-40 percig sütjük. A sütési idő leteltével kivesszük a sütőből, s hagyjuk teljesen kihűlni a formában, s csak ezután szeleteljük. Míg teljesen meleg, szinte képtelenség szeletelni.
Kb. 3 napig tárolható hűtőszekrényben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése