3/08/2015

Almás fahéjas cheesecake morzsaszelet

Ha beköszönt az almaszezon, s nem tudjuk mihez kezdjünk ennyi almával, vagy épp a fülünkön jön ki a sajttorta, mert mindig ugyanazt a receptet készítjük, de most épp valami másra vágynánk, ez a recept tuti befutó. 
Könnyű elkészíteni, mégis feledhetetlen élmény nyújt. Vigyázat! Lehet, hogy dupla adagot kellett volna sütni, mert a család nem akarja abbahagyni az evést :)

Hozzávalók a laphoz:
  • 2 1/2 cup liszt (helyettesíthető darált keksszel vagy darált babapiskótával)
  • 1/2 cup barna cukor
  • 1 csipet só
  • 1 cup só (szobahőmérsékletű)

Hozzávalók a krémhez:
  • 400 g mascarpone
  • 1/2 cup cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor

Hozzávalók az almás keverékhez:
  • 4 alma
  • 2 ek. cukor
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék

Hozzávalók a morzsához:
  • 1 cup liszt
  • 1 cup barna cukor
  • 1/2 cup zabpehely
  • 1/2 cup vaj (szobahőmérsékletű)

Elkészítés:

A lisztet (vagy morzsát) összekeverjük a cukorral, csipet sóval és szobahőmérsékletű vajjal. Jól eldolgozzuk, majd egy kb. 30x20 cm-es sütőforma aljába öntjük. Kanál segítségével alaposan az aljára nyomkodjuk. 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. 
Közben nagyon gyorsan dolgozunk, mert amint megsült az alja, az összes többi dolog is rákerül. 
Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, megszórjuk a fűszerekkel és a cukorral. Alaposan megkeverjük, hogy mindenhol egységesen fedje a fűszer és cukor. Félretesszük.
A mascarponét krémesre keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és cukrot. Utoljára hozzáadjuk a tojást és alaposan elkeverjük. Én tálas mixert használtam. 
A morzsa összes hozzávalóját összedolgozzuk, s kézzel összemorzsoljuk. 

10-15 perc elteltével vegyük ki a sütőformát a sütőből, majd öntsük a krémsajtos keveréket a meleg lapra öntjük. Egységesen eldolgozzuk, majd rászórjuk az almakockákat. Erre kerül a morzsa. Igyekezzük egységesen eloszlatni, hogy mindenhova kerüljön. 

Visszatoljuk a sütőbe, s 30-40 percig sütjük. A sütési idő leteltével kivesszük a sütőből, s hagyjuk teljesen kihűlni a formában, s csak ezután szeleteljük. Míg teljesen meleg, szinte képtelenség szeletelni. 

Kb. 3 napig tárolható hűtőszekrényben. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése