2/23/2015

Sabayon = Zabaglione = Borhab

A Zabaglione (ejtsd: dzabajjone), vagy francia nevén Sabayon (ejtsd: szabajon) egy olasz desszert neve, s a karácsonyi időszak egyik kedvelt édessége. Az olasz hagyományok szerint ez egy reggelire fogyasztott desszert. Ugye de fura?
Eredetét nem ismerjük teljes bizonyossággal. A legismertebb, és legkedveltebb történet szerint a XIV. század elején egy véletlennek köszönhetően jött létre. Giovanni Paolo Baglioni nevű kapitány volt a felfedezője, aki Reggio Emilia városa mellett táborozott, s hozzávalók híján begyűjtő útra küldte katonáit. A katonák hosszas keresés után néhány tojással, némi cukorral, s pár üveg borral tértek vissza. Mit volt mit tenni, a kapitány összekeverte a hozzávalókat, s megszületett a zabaglione, a Baglioni név torzulása. 
Néhányan úgy tartják, hogy az igazi tiramisu zabaglione krémmel készül. Egyszer biztosan ki fogom próbálni.



Hozzávalók:
  • 4 tojás sárgája
  • 75 g kristálycukor
  • 6-7 ek. Marsala (vagy hasonló bor)
Elkészítés:

Gőzfürdő felett habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral. Folyamatosan keverjük, míg sűrűsödni kezd. Ekkor hozzákanalazzuk a Marsalát, s közben nem hagyjuk abba a keverést. Levesszük a gőzfürdőről, s azonnal poharakba vagy tálakba töltjük.

Mivel a sabayon vagy zabaglion eléggé instabil, azonnal fogyasztandó.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése