2/22/2015

Tojáslikőrös tiramisu mézeskaláccsal fűszerezve

Az otthonunkhoz közel van egy kis söröző (brasserie), ahol fantasztikus ételeket kínálnak. A levesek és főételek mellett helyet kapott néhány desszert is a menükártyájukon. 
Sohasem hallottam még tojáslikőrös tiramisuról, míg meg nem láttam az ajánlataik közt. Hatalmas siker volt, azóta is szívesen rendelek egy adagot, ha ott járunk. Mivel nagyon ízlett, megkérdeztem a konyhafőnököt, hogy készítik. Készségesen, mi több, büszkeségtől dagadó mellel mesélte el, hogy készítik minden morzsáját saját kezűleg. Mivel kekszet azért nem sütök itthon, elkészítettem az időbarát verzióját. Ha tehetnénk, hetente ennénk. A vendégeink többször is említették, hogy legközelebb is szívesen fogyasztanák, mikor nálunk járnak látogatóban. Kell ennél nagyobb bók?

Hozzávalók:
  • 120-150 g mézeskalács ízű keksz (én belga Bastognekoek kekszet használtam)
  • 250 g mascarpone 
  • 50 ml eszpresszó kávé
  • 2-3 tk. Amaretto 
  • 100 ml tejszín habbá verve.
  • 4 ek. tojáslikőr
  • 5-6 ek. cukor
  • 1/4 kk. őrölt szerecsendió
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 lap zselatin
  • tejszínhab

Elkészítés:

A kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük az Amarettoval és kávéval. Akkor jó, ha nedves állagot kap, de nem tocsog benne. Az így kapott nedves kekszet poharakba töltjük.
A mascarponét cukorral és vaníliás cukorral habverő segítségével összekeverjük. Hozzákanalazzuk a tojáslikőrt, s őrölt szerecsendióval ízesítjük. Óvatosan hozzáadjuk a zselatint, majd kanállal hozzáadagoljuk a felvert tejszínhabot. 
A nedves kekszre halmozzuk, s pár óráig hűtőszekrényben pihentetjük.  Tálalás előtt tejszínhabot fújunk rá. Meghinthetjük kevés maradék őrölt keksszel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése