Jó öreg barátunk, a magyar pörkölt belga változata. Nevezzük tehát egyfajta flamand gulyásnak, mely a francia eredetű boeuf bourguignon és a magyar gulyás rokona. Belga sörrel készül, s nem hiányozhat egyetlen étterem, gyorsétkezde és a jellegzetes belga kifőzdék, a frietkot-ok étlapjáról.
Hagyományosan salátával, s természetesen hasábburgonyával fogyasztják, jó adag majonéz társaságban.
2015-ben akkora népszerüségnek örvend a stoofvlees hasábburgonyával, hogy saját nemzeti napot kapott. Március elsején ünnepli tehát születésnapját a belga favorit.
2015-ben akkora népszerüségnek örvend a stoofvlees hasábburgonyával, hogy saját nemzeti napot kapott. Március elsején ünnepli tehát születésnapját a belga favorit.
Hozzávalók:
- 600 g marhahús (pl. lapocka)
- 3 közepes méretű vöröshagyma
- só, bors
- 2 ek. vaj
- 1 üveg 30cl-es belga sör (triple)
- 1 üveg 30cl-es belga sör (blonde)
- 4 szelet toast kenyér (lehetöség szerint barna)
- mustár
- 2 ek. appelstroop (saját házi készítésű receptem ITT)
- 1 babérlevél
- 2 ág kakukkfű
Elkészítés:
Két edényt fogunk használni. Egy serpenyőben a sóval és borssal ízesített húskockákat olvasztott vajon megpároljuk.
Egy fazékban kevés vajon megfuttatjuk a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a húst, majd a húsos serpenyőbe beleöntjük a sört, majd felforraljuk. Ezáltal a szaft és a sör keverednek. Ezt is hozzáöntjük a fazék tartalmához. Babérlevéllel és kakukkfűvel ízesítjük. Hozzákanalazzuk az appelstroopot, majd a toast kenyereket megkenjük mustárral, s a mustáros felével a fazékba helyezzük.
Alacsony lángon 3-4 órán át fedő alatt hagyjuk főni. Ne kevergessük túl gyakran, inkább csak rázogassuk meg a fazekat. Az utolsó egy órában kezdhetjük a kevergetést, hogy a kenyérdarabkák teljesen szétfőjenek a fazékban, s elkeveredjenek az omlós húskockákkal. Ha az utolsó fél órában még mindig túl sok leve lenne, vegyük le a fedőt, s főzzük anélkül.
Frissen sült hasábburgonyával, nagy adag majonézzel, esetleg salátával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése