1/07/2015

Fehérboros gomba leves

A téli hideg napok beköszöntével egyre szívesebben fogyasztunk forró leveseket. Rövid idő alatt mennyei lélekmelegítőt varázsolhatunk az asztalra kevés alapanyag felhasználásával, nem túl drága összetevőkből. Ez a leves tavaly a karácsonyi asztal egyik fogásaként varázsolta el az ízlelőbimbóinkat. Már előző nap elkészítettem, így maradt időm a vendégekkel csevegni, s még az ízek is jobban összeértek.

Hozzávalók:
  • 200 g champignon gomba
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma áttörve
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 250 ml tejszín (35%-os)
  • 300 ml csirkeleves alaplé
  • só, őrölt fehér bors
  • olaj

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, a gombát fellaskázzuk, s a fokhagymát áttörjük. Kevés olajat hevítünk egy fazékban, megfuttatjuk rajta a vöröshagymát, s mikor már üvegesre párolódott, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk az áttört vöröshagymát. Ekkor hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, s puhulásig pároljuk. Ekkor felöntjük az alaplével, s hagyjuk 30-40 percig alacsony lángon rotyogni. Az idő leteltével, ha a gomba már teljesen megfőtt, hozzáadjuk a fehérbort. Hozzákeverjük a tejszínt, s átforraljuk. Forrón tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése