1/04/2015

Baconös-hagymás sült burgonya

A köret a holland konyhában létfontosságú. A helyes köret megválasztása úgyszintén. Bár a hagyományos holland konyha főtt és tört burgonyát használ leggyakrabban, a burgonya bármely fogyasztási módja nagy népszerűségnek örvend. Mivel párom családja ezt az elkészítési módot még nem ismerte, múltkori látogatásuk alkalmával ezt készítettem el nekik. 
Mennyei fogás az alábbi ételekhez kínálva: Mézes-sörös csirkenyársak, Coca Cola csirke, Mediterrán csirke ajvárral, Csirkemell lecsóval, Tortillabundában sült csirkemellcsíkok,  Almás fűszeres karaj, Ćevapčići, Színpompás saslik,  Bécsi szelet, Ajvár burger

Hozzávalók:
  • 3-4 egész burgonya
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 150-200 g bacon
  • só, bors
  • 1 ek. olaj

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Erősen sós vízbe áztatjuk, s legalább 1 óráig állni hagyjuk. Ezalatt az idő alatt a burgonya magába szívja a sós lét, s sütéskor további sózás nélkül is finom, enyhén sós ízt kap. 
A vizet leöntjük a burgonyáról, s egy száraz konyharuhával, vagy konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. Fontos, hogy ne legyen nedves, másképp a burgonya nem lesz kívülről ropogós.
A burgonya sütéséhez ActyFry-t használtam, de természetesen sütőben is elkészíthető. 
1. A burgonyát, apróra vágott vöröshagymát, s a felkockázott bacon darabokat az ActyFry-ba tesszük. Meglocsoljuk kevés olajjal, bekapcsoljuk a gépet, s 40 perc alatt készre sütjük.
2. Ha sütőben készítjük, használjunk több olajat. A lépések megegyeznek, csupán azzal egészül ki, hogy 5 percenként meg kell kevernünk a burgonyánkat. A sütés ideje nagyban függ a sütőnktől. Nekem elektromos sütőm van, s 25-30 perc alatt készült el.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése