10/30/2014

Sütőtökös, diós, répás muffin

Hétvégén ellátogattam a Kasterleeben (Belgium) minden évben megrendezésre kerülő sütőtök piacra. A tökös rendezvények egész október minden vasárnapján megtöltik a települést több ezer látogatóval. Múlt hétvégén tök súlyverseny volt. A nyertes tök 662 kg-ot nyom. Hatalmas példány, ekkorával még sosem találkoztam.
A piacon (vagyis inkább vásáron) hosszú utcányi sütőtökből készült ételekkel roskadásig megtöltött asztalok és standok álltak. Mindenki vidámat kortyolta a helyi sörspecialitásokat, és falatozta a sütőtökös finomságokat. Inspirációtól felbuzdulva hazavonszoltam a tökömet, és nekiláttam a felhasználásának.
Mivel közeledik a HALLOWEEN,  időszerűnek mutatkozott egy újabb sütőtökös étel kipróbálása. A többi recepthez kattints a fenti linkre.

Hozzávalók:
  • 1,5 cup búzafinomliszt
  • 0,5 cup sütőtök püré
  • 0,5 cup durvára darált dió
  • 2 egész sárgarépa reszelve
  • 3 egész tojás
  • 2-3 ek. méz (1-2 ek. kristálycukor)
  • 2 ek. dióolaj (olívaolajjal helyettesíthető)
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a durvára darált diót, reszelt sárgarépát és a sütőtök pürét*. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, mézet, olajt, vaníliás cukrot, fahéjt, szerecsendiót, s végül a szódabikarbónát és sütőport. Tálas mixerben összekeverjük, majd vajjal kiken muffin formába adagoljuk. 180  Celsius fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát! Vegyük ki a sütőből, majd pár percig hagyjuk hűlni, s ezután távolítsuk el a sütőformából.

* A sütőtök pürét mindig magam készítem.Elkészítése rendkívül egyszerű, melyről egyik korábbi bejegyzésemben ITT vagy ITT olvashattok.

Tipp: gazdagíthatjuk csokoládélencsével, mazsolával, almával vagy egyéb más gyümölccsel, dió helyett használhatunk más csonthéjas gyümölcsöt is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése