10/26/2014

Húsgolyós Parmigiana

A parmigiana (ejtsd. parmiddzsáná) egy olasz étel, melyet tűzálló tálban sajttal megszórva, paradicsomszósszal készítenek. A hagyományos, s egyben legkorábbi verziója padlizsánnal készült. Ezt az ételt parmigiana di melanzane vagy melanzane alla parmigiana néven ismerjük. Eredete ismeretlen. Mind Campania, Szicília, mind Parma magának vallja.
Nos... elfelejtettem padlizsánt venni, s párom nem is nagyon rajong érte. Mit tegyünk? Váá pánik a konyhában!!!! Minden hozzávalót beszereztem a mocsok padlizsánon kívül. És VASÁRNAP VAN, minden bolt zárva. Uhh...
Nagy levegő, gondolkodjunk. Van itthon darált hús, kétszersült, tojás, fűszerek. Ezek szerint tudok húsgolyót készíteni. Remek. De makacs is vagyok, és parmigianat akarok enni! Vajon működik, ha a kettőt egymásba kombinálom? Sosem ettem még húsgolyós parmigianat, de kockáztassunk, hátha egy új világ nyílik meg előttünk. Pánikból elkövetett konyhai merénylet a húsgolyós Parmigiana-m. Nagyon finom lett, remélem legközelebb is ilyen sikerrel zárul a pánikom.

Hozzávalók:
  • 500 g darált hús
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 cup zsemlemorzsa
  • 1 cup reszelt sajt (parmezán)
  • 2 egész tojás
  • só, bors
  • 300-400 ml paradicsompüré (sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal ízesítve)
  • mozzarella sajt (a tetejére)
Elkészítés:

Dolgozzuk össze a darált húst, tört fokhagymát, zsemlemorzsát, tojást és reszelt sajtot. Diónyi méretű golyókat formálunk belőle, melyeket egy olajjal kikent tepsire sorakoztatunk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, s kb. 15-20 percig sütjük. Időről időre megforgatjuk a golyókat. 
Ha megsültek, a tepsi aljába szószt öntünk. Erre sorakoztatjuk a golyókat, ráöntjük a maradék szószt, s jó vastagon megszórjuk reszelt sajttal. 
Takarjuk le alufóliával (a helyes használatáról ITT olvashattok), s 15-20 percig sütjük. Az idö leteltével eltávolítjuk a fóliát, s további 10-15 percig sütjük. 
Akkor készült el, ha a sajt elkezd barnulni és az ételünk teljesen átsült. 

Forrón tálaljuk. Én tésztát készítettem hozzá. 

Tipp: Ha egy váratlan csoda folytán megmarad pár gombóc másnapra, készíthetünk belőle szendvicset. Forrósítsuk át a gombócokat, egy baguettet vagy ciabattát félbe vágunk, s belehelyezzük a gombócokat. Ha szeretnénk, gazdagíthatjuk salátával, vagy más zöldséggel.








  • 1 1/2 pounds meatloaf mix (beef, pork, veal combo)
  • 4 cloves garlic-roughly chopped, not minced
  • a handful of chopped parsley
  • 1 cup bread crumbs (I used Schar gluten free brand)
  • 1 cup shredded Parmesan cheese (not grated) (sometimes I use grated asiago cheese)
  • 2 eggs
  • salt to taste
  • Sauce of your choice (approx two 24-oz jars)
  • Mozzarella cheese to top it off with!
  • - See more at: http://hugsandcookiesxoxo.com/2014/03/baked-meatball-parmigiana.html#sthash.2elWJh86.dpuf






  • 1 1/2 pounds meatloaf mix (beef, pork, veal combo)
  • 4 cloves garlic-roughly chopped, not minced
  • a handful of chopped parsley
  • 1 cup bread crumbs (I used Schar gluten free brand)
  • 1 cup shredded Parmesan cheese (not grated) (sometimes I use grated asiago cheese)
  • 2 eggs
  • salt to taste
  • Sauce of your choice (approx two 24-oz jars)
  • Mozzarella cheese to top it off with!
  • - See more at: http://hugsandcookiesxoxo.com/2014/03/baked-meatball-parmigiana.html#sthash.2elWJh86.dpuf

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése