Szeretem a leveseket. Ez a leves imádat valószínűleg a magyar génekben rejtőzik. A levesek a magyar konyha vitathatatlan királynői. Alig találkoztam a világon más nemzettel, amely ennyire szenvedélyesen rajongana a levesekért és ennyire sokszínűen, gazdagon, s változatosan fogyasztja a folyékony mannát.
Hogy én miért vagyok szenvedélyes levesfaló? Mert egy leves (legtöbbször) könnyen elkészíthető, minden hangulatnak és évszaknak megfelelően módosítható, tápláló, költségkímélő és több napra előre is elkészíthető, így a hétköznapi, munkával töltött napokon is finom, házi készítésű étel kerülhet a pocakunkba a könnyen beszerezhető gyorséttermi harapnivalók helyett.
Hozzávalók:
- 250 g vörös lencse
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 1 piros húsú paprika
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 2 tk. curry por
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1 ek. őrölt piros paprika
- 1 tk. tandoori masala (elhagyható)
- 2 tk. só
- 3-4 gerezd fokhagyma áttörve
- 1 ek. olaj
- 3-4 ek. paradicsompüré
- 1000 ml víz
- 1 konzerv kókusztej
Elkészítés:
Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben/fazékban. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt piros húsú paprikát és 'szottyadásig'/ üvegesedésig pirítjuk. Óvatosan hozzáadjuk az áttört fokhagymát (vigyázzunk, nehogy odaégjen!), hozzáöntjük a paradicsompürét, a fűszereket, s további pár percig főzzük. Ekkor felöntjük a vízzel és a kókusztejjel. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét és csicseriborsót. Ha konzervet használunk, a főzési idő eltér!!!!
20-25 percig avagy puhulásig főzzük. Közben megkóstoljuk, s ha szükséges igazítunk a fűszerezésen.
Forrón tálaljuk, friss petrezselyemzölddel meghintve fogyasztjuk.
Tipp: Elkészíthetjük csirkével vagy bármely más hússal is, ha szeretnénk. Ekkor érdemes legalább fél órával előtte bepácolni a csirkét (só, bors, gyömbér, fahéj, curry, áttört fokhagyma, olaj felhasználásával), s a vöröshagyma után megpirítjuk. A további lépések ezután változatlanok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése