10/22/2014

Kókuszos - csicseriborsós vörös lencse leves

Szeretem a leveseket. Ez a leves imádat valószínűleg a magyar génekben rejtőzik. A levesek a magyar konyha vitathatatlan királynői. Alig találkoztam a világon más nemzettel, amely ennyire szenvedélyesen rajongana a levesekért és ennyire sokszínűen, gazdagon, s változatosan fogyasztja a folyékony mannát. 
Hogy én miért vagyok szenvedélyes levesfaló? Mert egy leves (legtöbbször) könnyen elkészíthető, minden hangulatnak és évszaknak megfelelően módosítható, tápláló, költségkímélő és több napra előre is elkészíthető, így a hétköznapi, munkával töltött napokon is finom, házi készítésű étel kerülhet a pocakunkba a könnyen beszerezhető gyorséttermi harapnivalók helyett. 

Hozzávalók: 
  • 250 g vörös lencse
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 1 piros húsú paprika
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 2 tk. curry por
  • 1/2 tk. őrölt fahéj 
  • 1 ek. őrölt piros paprika 
  • 1 tk. tandoori masala (elhagyható)
  • 2 tk. só
  • 3-4 gerezd fokhagyma áttörve
  • 1 ek. olaj
  • 3-4 ek. paradicsompüré
  • 1000 ml víz
  • 1 konzerv kókusztej
Elkészítés:

Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben/fazékban. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt piros húsú paprikát és 'szottyadásig'/ üvegesedésig pirítjuk. Óvatosan hozzáadjuk az áttört fokhagymát (vigyázzunk, nehogy odaégjen!), hozzáöntjük a paradicsompürét, a fűszereket, s további pár percig főzzük. Ekkor felöntjük a vízzel és a kókusztejjel. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét és csicseriborsót. Ha konzervet használunk, a főzési idő eltér!!!!
20-25 percig avagy puhulásig főzzük. Közben megkóstoljuk, s ha szükséges igazítunk a fűszerezésen.
Forrón tálaljuk, friss petrezselyemzölddel meghintve fogyasztjuk.

Tipp: Elkészíthetjük csirkével vagy bármely más hússal is, ha szeretnénk. Ekkor érdemes legalább fél órával előtte bepácolni a csirkét (só, bors, gyömbér, fahéj, curry, áttört fokhagyma, olaj felhasználásával), s a vöröshagyma után megpirítjuk. A további lépések ezután változatlanok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése