5/09/2014

Kócos pogácsa

A nagymamám specialitása ez a recept. Mióta csak emlékszem, mindig ezt készítette, ha látogatóba mentünk hozzá. Minden jelesebb ünnepkor vagy családi ünnepség alkalmával az asztalra került, s én gyermekként és felnőttként is egyaránt alig vártam, hogy végre teletömjem vele a pocakomat. Most, hogy kicsit távolabb élek tőlük, mami megosztotta velem a receptjét. Ezer köszönet érte!!!

Hozzávalók:
  • 10 g élesztő
  • 250 g margarin
  • 400 g liszt
  • 2 ek. tej
  • 1 kk. só
  • 1 tojás
  • 250 g félkemény sajt (pl. edámi, gouda, trappista, stb.)
  • 100 g margarin
  • 2 tejszínes sajt

Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a lisztben a margarint elmorzsoljuk. Hozzáadjunk a tejet, sót, tojássárgáját és 50g reszelt sajtot. Az egészet összedolgozzuk, 1 órát pihentetjük. 1-3 mm-re nyújtjuk, pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét a maradék tojásfehérjével megkenjük. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
A töltelékhez a margarint, tejszínes sajtot, sót és 50g reszelt sajtot jó alaposan összedolgozzuk, hogy egynemű masszát kapjunk. A pogácsákból 2-2-t összeragasztunk a krémmel úgy, hogy kicsit kijöjjön az oldalán. 150g reszelt sajtba sorba beleforgatjuk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése