4/22/2014

Mandeltårta - Svéd mandulatorta

Ez a svéd recept az IKEA-nak köszönhetően terjedt el a világ szinte minden országában. A recept természetesen ma már nem hadititok, az internetet böngészve megannyi receptre bukkanunk. Jómagam is már jó pár különböző mandeltårta receptet tudhatok a hátam mögött, szerény véleményem szerint azonban ez a recept az igazi.

Forrás: ITT

Hozzávalók a tortalaphoz:
  • 500 g mandula
  • 5 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor

Hozzávalók a krémhez:
  • 5 tojás sárgája
  • 1 csésze tejszín
  • 1 csésze kristálycukor
  • 175 g vaj
Hozzávalók a tetejére:
  • 1 dl pirított szeletelt mandula (3 perc 200 Celsius fokos sütőben)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Pirítsuk benne az 50 g mandulát 3 percig. Ha a sütő eléri a hőmérsékletet, vegyük le kicsit a hőmérsékletet. Hámozzuk meg a mandulát, majd őröljük finommá.
Az 5 db tojásfehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan keverjük hozzá a porcukrot és az őrölt mandulát.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy sütőformát. Ha tehetjük válasszunk kapcsos, levehető aljú formát. Töltsük a masszát a formába, majd süssük kb. 40 percig, míg az oldala elválik a formától.
Közben keverjük össze a tojássárgáját a cukorral és tejszínnel. Öntsük egy vastag fenekű szószos edénybe, majd lassú tűzön kezdjük el 6-7 percig főzni. Ne forraljuk!! Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és folyamatos kevergetés közben langyosra hűtjük. Keverjük hozzá a vajat és dolgozzuk el alaposan. Hűtsük ki teljesen, majd tegyük kis időre hűtőbe, mielőtt a tortára kenjük. 
A kihűlt tortalapot félbe vágjuk. A két lapot megtöltjük a krémmel, majd a maradékot a torta tetejére és oldalára kenjük. Tetejét megszórjuk pirított, szeletelt mandulával.

Tipp: Ha a tortalaphoz és a krém feléhez is kakaót keverünk, finom és csokoládés tortát kapunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése