Húsvét a kereszténység legszebb, legboldogabb és egyben legjelentősebb ünnepe. Jézus feltámadását ünnepeljük.
No de akkor hogy jött a tojás? A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe, az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezni. A tojás, a belőle kikelő madárral, a sírjából feltámadó Krisztust is szimbolizálja.
A húsvéti tojás története a középkorig nyúlik vissza. A középkorban ugyanis szokás volt húsvét idején a bérleti díjat és az adót tojás, tyúk, valamint nyúl formájában megfizeti. Az ilyen tojásokból lett később a húsvéti tojás, melyet azonban csak a reformkor után kezdtek el elrejteni a gyermekeknek, hogy azok boldogan megkereshessék (hogy mit is tojt a nyuszi).
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 2-3 ek. majonéz
- 1/2 kk. mustár
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt Cayenne bors
- 1/2 gerezd fokhagyma áttörve
- metélőhagyma a díszítéshez
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Eltávolítjuk a héjukat, hosszában kettévágjuk, majd a sárgáját kanál segítségével egy tálba kanalazzuk.
A sárgáját villával összetörjük, hozzáadjuk az összes hozzávalót, s ízlés szerint fűszerezzük/ízesítjük.
A tojásos krémet habzsákba töltjük, majd visszatöltjük a tojásfehérje csónakokba. Metélőhagymával díszítjük.
Infó: Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése