4/21/2014

Töltött tojás

Húsvét a kereszténység legszebb, legboldogabb és egyben legjelentősebb ünnepe. Jézus feltámadását ünnepeljük. 
No de akkor hogy jött a tojás? A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe, az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezni. A tojás, a belőle kikelő madárral, a sírjából feltámadó Krisztust is szimbolizálja. 
A húsvéti tojás története a középkorig nyúlik vissza. A középkorban ugyanis szokás volt húsvét idején a bérleti díjat és az adót tojás, tyúk, valamint nyúl formájában megfizeti. Az ilyen tojásokból lett később a húsvéti tojás, melyet azonban csak a reformkor után kezdtek el elrejteni a gyermekeknek, hogy azok boldogan megkereshessék (hogy mit is tojt a nyuszi).

Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 2-3 ek. majonéz
  • 1/2 kk. mustár
  • őrölt fekete bors
  • őrölt Cayenne bors
  • 1/2 gerezd fokhagyma áttörve
  • metélőhagyma a díszítéshez

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Eltávolítjuk a héjukat, hosszában kettévágjuk, majd a sárgáját kanál segítségével egy tálba kanalazzuk. 
A sárgáját villával összetörjük, hozzáadjuk az összes hozzávalót, s ízlés szerint fűszerezzük/ízesítjük. 
A tojásos krémet habzsákba töltjük, majd visszatöltjük a tojásfehérje csónakokba. Metélőhagymával díszítjük. 

Infó: Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése