4/07/2014

Hopjesvla - holland kávé puding

Korábban már volt szó a vla szóról és a chocoladevla-ról. Most elérkezett az idő, hogy egy újabb ízt próbáljak ki a létező több mint 50-ből. A leggyakoribb ízek természetesen a vanília és a csokoládé. Mivel rajongunk a kávéért (a JÓ kávéért), ezúttal a kávés ízűre esett a választásom. Íze a Haagse Hopjes elnevezésű kávés cukorkán alapszik, melyet, ha Hollandiában járunk, szinte kötelező megkóstolni.

Hozzávalók:
  • 1/2 cup cukor
  • 2 cup tej
  • 1/2 cup erős fekete kávé
  • 2 ek. instant kávé (elhagyható)
  • 3 ek. kukoricakeményítő
  • 2 tojássárgája

Elkészítés:

Egy vastag fenekű lábasban közepes hőfokon/lángon karamellizálni kezdjük a cukrot. Vigyázzunk, a cukor hamar megég. Aranybarna színt kell kapnunk.
Egy külön tálban keverjük össze a kávét a tejjel és az instant kávéporral. Ha instant kávéport használunk, keverjük csomómentesre. 
Mikor a cukor a kívánt színűre karamellizálódott, adjuk hozzá a tej egy részét.  Hagyjuk, hogy a tej felforrósodjon, és a karamell elolvadjon benne. Folyamatosan keverjük. Ha kész, vegyük le a tűzről.
Egy tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt a tojássárgájával, és óvatosan adagoljuk hozzá a maradék tejet is. Most vegyünk egy evőkanálnyi forró tejet a lábasból és keverjük hozzá (=hőkiegyenlítés). Még 3 evőkanálnyival járjunk el így, hogy a tojásos tej is megfelelő hőmérsékletű legyen. 
Tegyük vissza a kávés tejet a tűzre, és folyamatosan adagolva adjuk hozzá a tojásos tejet. Lassan forraljuk fel, míg folyamatosan keverjük. Pár perc elteltével a vla elkezd sűrűsödni. Akkor jó, ha elkezd bugyborékoló hangot adni és a felszínre törő buborékok lyukakat hagynak a pudingban. Most vegyük le a tűzről és töltsük tál(ak)ba. A tál(ak)at takarjuk le frissentartó fóliával a bőrösödés elkerülése érdekében. 
Tálalásig tároljuk hűtőszekrényben. 

Tipp: Ha tálalás előtt túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá pár evőkanál hideg tejet és keverjük el a pudingban. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése