3/16/2014

Semlor - svéd farsangi édesség

A farsang Magyarországon a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Svédországban azonban a farsang (svédül fettisdagen) mozgó naptári nap, ám a magyar hagyományokkal ellentétben nem egy időszak, csupán csak egyetlen nap*. Ekkor a pékségeket, cukrászdákat ellepik a hosszú sorokban várakozók. Mindenki egy dologra vár: semlor-ra. A semlor (ejtsd szemlur, vagy többesszáma semla, ejtsd szemlá) vagy festagsbulle (svédül), laskiaispulla (finnül), vastlakukkel (észtül) vagy fastelavnsbolle (dánul és norvégul) egy őrölt kardamommal ízesített, élesztős tésztából készült péksütemény, melynek tetejét levágják, s a két részt mandulakrémmel és tejszínhabbal töltik meg, majd 'ragasztják össze'.

Ha igazán svéd módra akarjuk fogyasztani, tálaljuk egy kicsit mélyebb tálban, öntsünk bele forró/meleg tejet, erre helyezzük a semla-t. Voilá, úszó semla!
Természetesen Norvégiában és Finnországban is ismerik és szeretik, ők viszont lekvárral és ritkán vaníliafagylalttal fogyasztják.

* a farsang időpontjai

2014
Március 4
2015
Február 17
2016
Február 9
2017
Február 28
2018
Február 13
2019
Március 5
2020
Február 24

Hozzávalók a 20 db 'zsemlékhez':
  • 50 g élesztő
  • 175 g vaj
  • 500 ml tej
  • 160 g cukor
  • 2 ek. őrölt kardamom
  • 1 tk. só
  • kb. 900 g liszt

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 200 g mandula krém
  • 800-900 ml tejszínhab
  • 3 ek. cukor (elhagyható)

Elkészítés:

Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben és adjuk hozzá a tejet. Melegítsük elő a sütőt 37 Celsius fokra. 
Morzsoljuk az élesztőt egy tálba és adjuk hozzá a kardamomot. Öntsük hozzá a langyos vajas tejet és keverjük, míg az élesztő elkeveredik.
Kis adagokban, folyamatosan gyúrva hozzáadjuk a lisztet. Ne adjunk hozzá túl sokat, mivel így 'fánkok' nehezek és szárazak lesznek, az élesztő nem tudja rendesen kifejteni hatását.
Gyúrjuk a tésztát kb. 15 percig, használjunk lehetőség szerint tálas mixert. Most tegyük félre a jól összegyúrt tésztát és hagyjuk kb. fél órát pihenni, kelni. A tésztának duplájára kell kelnie. 
A megkelt tésztát borítsuk munkapadra és osszuk fel egyenlő nagyságú, kb. 80 g-os darabokra. Formáljunk gombócokat belőle, ezeket helyezzük sütőlemezre. Hagyjuk a gombócokat duplájára kelni!
225 Celsius fokra előmelegített sütőben a legalsó rácson 10 percig sütjük. Hűtőrácson hagyjuk kihűlni.
Miután teljesen kihűlt, levágjuk a 'fánkocskák' kalapját. Egy kanál segítségével kivájjuk a belsejét. A belsejét összemorzsoljuk és adunk belőle a mandula krémhez, kevés tejszínhabbal összekeverve. Alaposan dolgozzuk össze és töltsük bele a semlaba.
Verjük fel a tejszínhabot (igény szerint cukorral vagy cukor nélkül). A tejszínhabnak a lehető legkeményebbnek kell lennie, de ne legyen olyan kemény, hogy vajat kezdjünk köpülni belőle.
Töltsük a tejszínhabot habzsákba. Használjuk a legnagyobb csillagnyomót és töltsük meg a semlat. Tegyük rá a kalapokat, és bőségesen hintsük meg porcukorral. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése