3/15/2014

Crème brûlée

A crème brûlée a francia konyha egyik legismertebb és legtöbbek által kedvelt édessége. Lényegében egy vaníliapuding égetett karamellréteggel, melyet katalán krémként, vagy Trinity krémként is ismert. Története régi-régi idökre nyúlik vissza, idöutazásunk a 17. századik repít minket. 1691-ben járunk, mikor Francois Massialot úgy dönt, felveszi szakácskönyvébe eme gyönyör receptjét.

Ugye emlékszünk az Amelie csodálatos élete című filmre?  Persze, hogy igen. Ugye arra is emlékszünk, ahogy a főhősnő felsorolja azokat a dolgokat, melyek számára az élet apró örömeit jelentik? Bizony... a créme brulée tetején a karamell áttörése is ezen dolgok közé tartozik.



Hozzávalók:
  • 500 ml tejszín (legalább 35%-os zsírtartalmú)
  • 1 vanília rúd
  • 100 g barna kristálycukor (plusz extra a tetejére)
  • 6 tojássárgája

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 Celsius fokra. 
Öntsük a tejszínt egy fazékba, vágjuk hosszában ketté a vanília rudat, kaparjuk ki a belsejét, és adjuk a tejszínhez. A vanília rúd héját is dobjuk a tejszínbe. Forraljuk fel a tejszínt, majd csökkentsük a hőmérsékletét és hagyjuk további öt percig főni.
Ezen időt kihasználva keverjük össze a cukrot és a tojássárgáját egy hőálló tálban. Ne legyen habos, elég csak egy picikét összekeverni. A tejszínt nagyon óvatosan öntsük rá a tojásra. Folyamatosan keverjük addig, míg sűrűsödni kezd. Véletlenül se készítsünk rántottát belőle!! Ha sűrűsödik, azt jelenti, hogy a tojás elkezdett 'főni'.
Vegyük ki belöle a vanília rudakat, és töltsünk minden tálkát maximum a 2/3-ig! 
Helyezzük a tálkákat forró vízbe (ezt bain marie-nek nevezzük). A forró víz lepje el a tálkákat magasságuk feléig.
Helyezzük a bain marie-t a sütőbe, és süssük 45-50 percig, vagy amíg a krém el nem készül. Akkor jó, ha a teteje kissé rezgős állagú. Sütés közben kicsit meg fog emelkedni, ez jót jelent.
Vegyük ki a sütőből és a bain marie-ből is, s hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni (most a megemelkedett krém kicsit ereszkedni fog, ez normális). Ha kihűlt, fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben.
Fogyasztás előtt szórjuk meg a tetejét egyenletesen egy réteg barna cukorral, majd egy karamellizáló/flambírozó pisztoly segítségével karamellizáljuk rá a cukrot. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése