Amikor beköszönt a tél és a zimankós idő, szívesen melengetjük testünket és
lelkünket egy bögre finom forró csokival anélkül, hogy kitennénk a lábunkat a zord idővel dacoló, finom meleg, csodás illatokba borított házból. A forró csokoládét sokféleképpen el lehet készíteni, most a számomra legkedvesebbeket rendeztem egy csokorba, mondhatni attól a félelemtől vezérelve, hogy ezeket a csodás recepteket figyelmetlenségből vagy sutaságból elkeverem valahova, és többé soha nem lelem meg többé.
1. Klasszikus forró csokoládé
Hozzávalók 2 főre:
- 45 ml tejszín
- 200 ml tej (legalább 3.5%-os)
- 1 kk. vaníliás cukor vagy friss vanília
- 50 g étcsokoládé
- 1 csipet só
Egy nagy lábasban keverjük össze a tejszínt, vaníliás cukrot, egy csipet sóval, majd mérsékelt tűzön kezdjük hevíteni. A tejjel keverjük össze az összetördelt csokoládét, majd mérsékelt lángon hagyjuk, hogy teljesen elolvadjon és krémes állagú legyen. Most összeöntjük a tejszínes keverékkel, és botmixerrel jó alaposan összedolgozzuk. Ez azért fontos, mert így a forró csokink lágy és habos lesz. Forrón, bögrékbe töltve fogyasztjuk.
2. Fahéjas-rumos forró csokoládé
Hozzávalók 2 főre:
- 600 ml tej
- 2 ek. méz
- 2 rúd fahéj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek. kakaópor (ha lehet, cukrozatlan, és jó sötét színű legyen)
- 60 g étcsokoládé
- 50 ml rum
Elkészítés:
Az
étcsokoládé és rum kivételével felforrósítjuk a
hozzávalókat. Miután felforrósodott, hozzáadjuk az étcsokoládét és
hagyjuk elolvadni. Ha elolvadt hozzáadjuk a rumot is. Alaposan
elkeverjük, majd forrón fogyasztjuk.
3. Narancsos forró csokoládé
Hozzávalók 2 főre:
3. Narancsos forró csokoládé
Hozzávalók 2 főre:
- 1/8 cup cukrozatlan kakaópor
- 1/2 ek. kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 1/2 cup tej
- 50 g tejcsokoládé lencse
- 50 g étcsokoládé lencse
- 40 g narancslikőr
- 60 ml rum
- 1 kk. narancshéj reszelék
- Tejszínhab és kandírozott narancshéj díszítéshez
Elkészítés:
Egy lábasban összekeverjük a kakaóport a cukorral és a csipet sóval. Hozzákeverjük a tejet, tejcsokoládét és az étcsokoládét. Folyamatos kevergetés mellett közepes hőfokon addig melegítjük, míg az összes csokoládé elolvad.
Adjuk hozzá a narancslikőrt és a rumot. Öntsük két nagy bögrébe és díszítsük tejszínhabbal, kandírozott narancshéjjal és narancshéj reszelékkel. Fogyasszuk azonnal, forrón.
Egy lábasban összekeverjük a kakaóport a cukorral és a csipet sóval. Hozzákeverjük a tejet, tejcsokoládét és az étcsokoládét. Folyamatos kevergetés mellett közepes hőfokon addig melegítjük, míg az összes csokoládé elolvad.
Adjuk hozzá a narancslikőrt és a rumot. Öntsük két nagy bögrébe és díszítsük tejszínhabbal, kandírozott narancshéjjal és narancshéj reszelékkel. Fogyasszuk azonnal, forrón.
4. Fehér forró csokoládé mandulával
Hozzávalók 2 főre:
- 600 ml tej
- 100 g fehér csokoládé
- tejszínhab
- Őrölt fahéj
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, majd beletördeljük a fehér csokoládét. Addig melegítjük, míg teljesen elolvad. Ekkor pohárba töltjük, majd tejszínhabbal és őrölt fahéjjal
tálalva még forrón fogyasztjuk.
5. Mogyoróvajas forró tejcsokoládé
Hozzávalók 2 főre:
Hozzávalók 2 főre:
- 2 cup tej
- 1/2 cup tejszín
- 1/2 cup tejcsokoládé lencse
- 2 ek. mogyoróvaj
- 1/2 cup mini marshmallow
A tejet a tejszínnel együtt felhevítjük, de ne forraljuk fel. Adjuk hozzá a csokoládét és hagyjuk teljesen elolvadni. Miután teljesen elolvadt, adjuk hozzá a mogyoróvajat és keverjük, míg az is elolvad. Két nagy bögrébe töltjük, tetejét mini marshmallow-val szórjuk meg.
6. Mentolos forró fehér csokoládé
Hozzávalók 2 főre:
6. Mentolos forró fehér csokoládé
Hozzávalók 2 főre:
- 1 cup tej
- 1 cup tejszín
- 60 g fehér csokoládé
- 1/2 ek. borsmenta aroma
- pár csepp zöld ételszínezék
- marshmallow a díszítéshez (elhagyható)
A tejet és tejszínt forrósítsuk fel, de ne forraljuk fel. Adjuk hozzá a darabokra tört fehér csokoládét és folyamatosan kevergetjük, míg teljesen elolvad. Levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzáadjuk az ételszínezéket és a borsmenta aromát. Ha szeretjük, díszítsük marshmallow-val.
7. Kókuszos forró fehér csokoládé
Hozzávalók 2 főre:
- 1 cup kókusztej
- 1/2 cup víz
- 1/4 cup fehér csokoládé lencse
- 1 tk. vanília aroma
- 1 tk. kókusz olaj
- 1 csipet só
- kevés kókuszreszelék
Elkészítés:
A csokoládé lencsét/csokoládé darabokat kókusz olajon addig futtatjuk, míg teljesen elolvad. Miután minden darabka elolvadt, hozzáadjuk az összes hozzávalót és felforraljuk. Bögrébe töltjük, majd megszórjuk kókuszreszelékkel.
8. Forró juharszirupos étcsokoládé
Hozzávalók:
8. Forró juharszirupos étcsokoládé
Hozzávalók:
- 250 ml tej (mandula tejjel a legfinomabb, de meglehetősen költséges)
- 1 ek. holland kakaópor
- 1-2 ek. juharszirup
- csipetnyi őrölt fahéj
- 2-3 csipetnyi cayenne bors
- csipetnyi só (elhagyható)
Hevítsük fel a tejet, de ne forraljuk. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a kakaóport, keverjük teljesen csomómentesre. Melegítsük a tejet addig, míg a kakaó teljesen elolvad. Keverjük bele a fűszereket és a juharszirupot. Gőzölgően forrón fogyasztjuk.
9. Mexikói forró csokoládé tejkaramellás tejszínhabbal
Hozzávalók a mexikói forró csokoládéhoz: vigyázat, kicsit csípős!
- 55 g csokoládé
- 2 cup tej
- 1 cup vanília fagylalt
- 3/8 cup cukor
- 3/4 cup víz (ha hígabban szeretjük, adjunk 1/2 cup-pal többet)
- 3/4tk. őrölt fahéj
- 1.5 tk. vanília
Elkészítés:
Reszeljük le a csokoládét. A tejet, a fagylaltok és a cukrot alacsony lángon hevítjük, míg gőzölögni kezd. Ne forraljuk fel! Adjuk hozzá a csokoládét és hagyjuk teljesen elolvadni. keverjük hozzá az őrölt fahéjt vaníliát és vizet. Ismét hevítsük addig, míg gőzölögni kezd. Fogyasszuk forrón, tálaljuk tejkaramellás tejszínhabbal.
Reszeljük le a csokoládét. A tejet, a fagylaltok és a cukrot alacsony lángon hevítjük, míg gőzölögni kezd. Ne forraljuk fel! Adjuk hozzá a csokoládét és hagyjuk teljesen elolvadni. keverjük hozzá az őrölt fahéjt vaníliát és vizet. Ismét hevítsük addig, míg gőzölögni kezd. Fogyasszuk forrón, tálaljuk tejkaramellás tejszínhabbal.
Hozzávalók a tejkaramellás tejszínhabhoz:
- 1 cup zsíros tejszín (én 35%-osat használtam)
- 1/3 cup barna cukor (legyen apró szemcséjű, ha nem, használjunk porcukrot)
- 1/4 tk. őrölt fahéj
- 1/4 tk. cayenne bors (elhagyható)
- 1/4 tk. chili pehely
- 2 ek. darált tejcsokoládé
Egy tálban verjük kemény habbá a tejszínt. Óvatosan adagoljuk hozzá a barna cukrot, s keverjük, míg lágy habot kapunk. Ha nagy szemcséjű cukrot használnánk, szemcsés habot kapnánk. Keverjük hozzá az őrölt fahéjt és a cayenne borsot. Halmozzuk a forró csokoládé tetejére. Hintsük meg chili pehellyel és reszelt csokoládéval.
10. Azték forró csokoládé
Hozzávalók 2 főre:
- 3 cup tej
- 50-60 g étcsokoládé chips
- 1/8 tk. őrölt fahéj
- 1 csipet cayenne bors (elhagyható)
- Marshmallow/egész fahéjrúd a díszítéshez
Elkészítés:
Keverjük össze a tejet és a csokoládét és melegítsük, míg teljesen elolvad. Közben keverjük folyamatosan. Adjuk hozzá a fűszereket és alaposan keverjük el. Fogyasszuk forrón, marshmallow-val és/vagy egész fahéjrúddal díszítve.
Keverjük össze a tejet és a csokoládét és melegítsük, míg teljesen elolvad. Közben keverjük folyamatosan. Adjuk hozzá a fűszereket és alaposan keverjük el. Fogyasszuk forrón, marshmallow-val és/vagy egész fahéjrúddal díszítve.
Tipp: A forró csoki mellé jólesik néhány falat finom sütemény. Nagyszerűen feldobja, és hangulatossá teszi a pillanatot egy kis mézeskalács, speculaas, kruidnoten, alfajores dulce de leche-vel, de nagyszerű kísérője egy szelet finom tortának, cheesecake-nek, vagy egyéb desszertnek is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése