2/19/2014

Madártej

Avagy franciául Oeufs à la neige, osztrákul Schneenockerl mit Kanarimilch, németül Schnee-Eier, lengyelül zupa nic és románul lapte de pasăre. Ugye meglepő, hogy a világ milyen sok táján ismerik, szeretik és készítik? Hogy miről is kapta ezt a meghökkentő és egyben szokatlan nevet? Sokan úgy tartják, hogy olyan finom ételt jelölt, amelyhez olyannyira ritkán lehet hozzájutni, hogy annak mértéke szinte már csak az olyan nem létező étkekkel mérhető, mint a madarak teje.

Hozzávalók:
  • 1500 ml tej
  • 4 tojás
  • 150 g cukor
  • 1/2 rúd vanília vagy 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 ek. liszt

Elkészítés:

A tojások fehérjét 3 ek. cukorral jó kemény habbá verjük. Egy 3000 ml lábasban tejet forralunk és a csendesen főlő tejbe vizes kanállal a felvert habból tojásnyi galuskákat főzünk. Egyszerre csak keveset, hogy hely legyen a növekedésére. Ha jól felemelkedett a hab, megfordítjuk, és a másik felét is fél percig főzzük. Szűrőlapáttal szitára szedjük hogy a tej lecsurogjon. 
Most elkészítjük a vaníliamártást a tej (azt is adjuk hozzá, ami a habgaluskákból lecsurgott), a tojássárga, a megmaradt cukor, a vanília és a liszt hozzáadásával.
A vaníliamártást üvegtálba öntjük és ráfektetjük a tetejére a habgaluskákat. 
Kihűlve tálaljuk. 
Díszíthetjük a habot 20 g vékonyra vágott mandulával, apróra vágott befőtt gyümölccsel, vagy 50 g cukorból főzött karamellel megcsurgatjuk a habok tetejét. A madártejet karamellmártással is szokták készíteni.

A recept Horváth Ilona: Szakácskönyv című könyvéből származik.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése