2/14/2014

Fahéjas csiga cukorglazúrral

A fahéjas csiga ezen változata rendkívül kedvelt péksütemény Észak-Európában és Észak-Amerikában. Leggyakrabban cukros vagy krémsajtos glazúrral fogyasztják. Svédországban még napja is van! Kanelbullens dag a neve és október 4-dikére esik. 
Ha ízlik, bátran kipróbálhatjuk a német eredetű Franzbrötchen-t is. 

Hozzávalók:
  • 3/4 cup meleg víz
  • 2 + 1/4 tk. szárított élesztő  
  • 1/2 cup kristálycukor
  • 1/2 tk. só
  • 1/4 cup szobahőmérsékletű író
  • 1 tojás
  • 1/3 cup olaj
  • 4.5 - 5 cup liszt

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 + 1/4 cup barna cukor
  • 2.5 ek. örölt fahéj 
  • 2 tk. kukoricaliszt
  • 1/2 cup (8 ek) szobahőmérsékletű sótlan vaj

Hozzávalók a krémsajtos glazúrhoz:
  • 1/4 cup szobahőmérsékletű krémsajt 
  • 1/4 cup (4 ek.) szobahőmérsékletű sótlan vaj
  • 1 tk. vanília aroma
  • 1 tk. friss citromlé
  • 1 + 1/4 cup porcukor (szitált) 
Hozzávalók a cukorglazúrhoz:
  • 1 cup porcukor
  • 1.5 tk. vanília aroma
  • 1/4 cup heavy cream (vagy legalább 35%-os tejszín)
  • 1.5 ek. tej
Elkészítés:

A vízbe keverjünk el egy teáskanálnyi cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Egy tálas mixerben összekeverjük az írót, tojást és olajt, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a maradék cukrot, valamint sót. Folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a lisztet. Addig keverjük, míg a tészta elválik az edény falától. A tésztának ragacsosnak kell lennie, de nem annyira, hogy ha ujjunkkal hozzáérünk, akkor ráragadjon a tészta.
Takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával vagy frissentartó fóliával, és egy meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Ez eltarthat 1-2 órát. 
Míg kel a tésztánk, készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze az összes hozzávalót. 
Egy tűzálló tálat vajazzunk ki. Ebben fogjuk megsütni a csigákat. Tegyük félre. 
Ha megkelt a tésztánk, borítsuk alaposan lisztezett munkafelületre. Nyújtsuk ki kocka alakúra. Az enyém kb. 50 x 75 cm-es lett volna, ezért elfeleztem a tésztát és két részletben nyújtottam ki. Oszlassuk el a kinyújtott tészta felületén a szobahőmérsékletű vajat, majd bőségesen szórjuk meg a töltelékkel. Óvatosan tekerjük fel a tésztát, majd a tekercset daraboljuk fel kb. 2 ujjnyi vastagságú darabokra. Ehhez a művelethez használjunk egy éles kést. A csigákat helyezzük oldalukra fektetve a tálba (lsd. kép) némi helyet hagyva a csigák közt. Ha megtelt a tál, tegyük félre meleg helyre és hagyjuk pihenni fél óráig. Ez alatt az idő alatt szépen megkelnek a csigáink.
180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Ne süssük túl, mert kiszárad!
Míg sülnek a csigák, készítsük el a frostingot (glazúrt). 
1. Ha krémsajtos frostingot készítünk, tegyünk minden hozzávalót egy tálba, majd mixerrel alaposan keverjük össze. Keverjük addig míg a frosting teljesen kifehéredik.
2. Ha a cukorglazúr mellett döntünk, semmi más teendőnk nem akad, mint minden hozzávalót összekeverünk, s egy mixer segítségével felverünk. 
Ha megsültek a csigák, vegyük ki őket a sütőből, és egyszerűen öntsük rá frostingot. A glazúr kellemesen rá fog olvadni a forró csigákra.  

Tipp: Melegen a legfinomabb. Tálalás előtt melegítsük fel. Minél több glazúr, annál finomabb, bátran ajánljunk hozzá extrát.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése