2/07/2014

Ruisleipä - finn rozskenyér

Ruisleipä vagy más néven hapanleipä (szó szerinti jelentése savanyú kenyér) Finnország legnépszerűbb kenyere. A svéd rozskenyérrel ellentétben a finn rozskenyér kevésbé édes. Említésre méltó az a tulajdonsága, hogy hetekig tartható anélkül, hogy penészesedni kezdene. Ezért is volt a régi idők versenytárs nélküli abszolút kedvence. 
Ha valaki google-ben megpróbálna rákeresni, hogy milyen is az igazi ruisleipä vagy ruisreikäleipä, biztosan találkozni fog egy kerék formájúval, közepén lyukkal. A forma nem esztétikai, sokkal inkább funkcionális szerepet töltött be sok-sok évvel ezelőtt. Évente egyszer vagy maximum kétszer készítettek csak kenyeret a zord időjárás miatt, s az elkészült kenyereket a konyha plafonjára lógatták fel a képen látható módon. 

Forrás: http://whatisfinland.blogspot.hu/2013/09/food-bread.html
A kenyér készülhet kovásszal, élesztővel vagy manapság egyszerűen sütőporral. A mai modern Finnországban a ruisleipä a hagyományos reggelik elengedhetetlen kelléke. Gyakran szolgálják fel a reggeli kávé mellé. Ha érdekel, hogy is telnek a finn hétköznapok, látogass el a Life in Suomi- Életen Finnországban nevű bloggerina (és egyben az egyik legjobb barátnőm) oldalára.

Az eredeti recept ITT található

Hozzávalók:
  • 1 cup barna rozsliszt
  • 1 1/4 cup liszt
  • 2 ek. sütőpor
  • 1 tk. só
  • 5 ek. sózatlan vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 cup étkezési író ( ha nem kapunk készítsük el a sajátunkat: 1 cup zsíros házi tejbe cseppentsünk 1 teáskanál citromlevet)
  • 1 tk. egész köménymag (elhagyható)
Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Kenjünk ki egy kenyérformát zsiradékkal. 
Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet és a sót. Adjuk hozzá az írót, vajat és a tojásokat majd keverjük addig míg tésztát kapunk. Most keverjük hozzá a köménymagot. 
Gyúrjuk 5 percig, majd helyezzük a tésztát a formába. Süssük 40 percen át, vagy míg barnás színt kap. 
Vegyük ki a sütőből, majd rácson hűtsük ki.  

Tipp: Ez a kenyér lekvárral vagy mézzel fogyasztva nagyon finom. 



Ha valaki az élesztőt előnyben részesíti, íme itt egy videó, amely bemutatja a ruisleipä élesztős verziójának elkészítését.


1 megjegyzés:

  1. Nincs a receptben tojás, a leírás szerint mégis tojásokat kellene kevernünk a többi hozzávalóhoz! Hányat? Biztos?

    VálaszTörlés