A 'bubble and squeak' egy Angliában rendkívül elterjedt étel, melyet maradékokból készítenek. A hagyományosan elkészített ételben biztosan megtaláljuk a burgonyapürét és áttört/pürésített zöldségeket (leggyakrabban káposztát, karfiolt, sárgarépát, borsót, kelbimbót, stb.). Ezeket a hozzávalókat lényegében összekeverik, majd egy tűzálló tálba teszik, és megsütik. Általában a vasárnapi sültből megmaradt hús köreteként fogyasztják.
Hasonló jellegű ételek a wikipedia szerint:
- Colcannon, Írországban
- Bauernfrühstück, Németországban és Ausztriában
- Rumbledethumps, stovies and clapshot, Skóciában
- Pyttipanna, Pyttipanne & Pyttipannu – Svédországban, Norvégiában és Finnországban
- Biksemad, Dániából
- Roupa Velha (Portuguese for "old clothes"), from Portugal, often made from leftovers from Cozido à Portuguesa. In Spain it is called Ropa Vieja and is made from the remains of the Cocido
- Stamppot, Hollandiában
- Stoemp Belgiumban
- Hash, az USA-ban
Hozzávalók:
- 1 ek. sertészsír
- 10-12 db főtt kelbimbó
- 5-6 rózsa főtt brokkoli
- 3 közepes méretű főtt sárgarépa
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 300 g burgonyapüré (kb. 6-7 burgonyából)
Elkészítés:
Zsírt forrósítunk egy serpenyőben, majd üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt és előre megfőzött és áttört sárgarépát, kelbimbót, brokkolit, s végül a burgonyapürét. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben tovább pirítjuk az egész masszát. Egészen addig, míg bugyborékolni kezd és a levegőbuborékok nyomot hagynak a felszínén.
Azonnal fogyasztjuk, szafttal leöntve. Adhatunk hozzá sült kolbászt.
Aki kedveli az angol humort, ne hagyja ki ezt a filmecskét. Nekem könnyezett a szemem a nevetéstől.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése