2/08/2014

Karamellizált vöröshagyma és salottahagyma dip

Ismét lányos buli elé nézünk és nagyon izgatott vagyok. Egy mindannyiunk számára kedves barát van itt látogatóban, és az ő tiszteletére - látogatásán megörülve - gyűlünk össze. Úgy egyeztünk meg, hogy mindenki készít egy finomságot, hogy az este igazán felejthetetlenre és egyben finomra sikerüljön. Én hosszas keresgélés után ezt a sós mártogatóst választottam, mivel tudom, hogy a többiek igazi süti, muffin és cupcake királynők. A sok édesség mellett pedig remélem jól fog esni valami sós.

Eredeti recept ITT található. Én Sherry ecet helyett almaecetet használtam, és áttört fokhagymát is adtam a hozzá.

Hozzávalók:
  • 500 g vöröshagyma apróra vágva
  • 1 nagy salottahagyma apróra vágva
  • 2 friss  kakukkfű ág
  • 1/8 cup olívaolaj
  • só, őrölt fekete bors 
  • 1/2 cup száraz fehér bor
  • 1 ek. almaecet
  • 1 cup tejföl
  • 1/8 cup friss metélőhagyma apróra vágva/darálva
  • 1/8 cup natúr görög joghurt
  • 1 tk. vöröshagyma por
  • 2 gerezd fokhagyma áttörve
Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius fokra. Keverjük össze a vöröshagymát, salottahagymát, kakukkfű ágakat egy nagy tűzálló tálban vagy serpenyőben. Sózzuk és borsozzuk és locsoljuk meg olívaolajjal. 
Toljuk a sütőbe, s pirítsuk a hagyma keveréket. 10 percenként kapargassuk le egy fakanállal a serpenyő oldalát, míg az egész keverék aranybarna színt kap. Ez kb. 45-55 percet vesz igénybe.
Távolítsuk el a kakukkfű ágakat. Adjuk hozzá a bort és az ecetet, keverjük meg alaposan. Toljuk vissza a sütőbe. Alkalmanként megkevergetve pirítsuk tovább, míg mély aranybarna színt kapunk és a hagyma teljesen karamellizálódott. Ez további 15 percet vehet igénybe. Vegyük ki a sütőből, majd a hagymát terítsük szét egy peremmel rendelkező tepsiben. Hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt hagymát éles késsel tiszta munkafelületen nagyon apróra daraboljuk (szinte már darált állagot kell kapnunk, de ne legyen püré!). Tegyük egy tálba, majd keverjük hozzá a tejfölt, apróra vágott metélőhagymát, joghurtot, áttört fokhagymát és vöröshagyma port. Ízesítsük sóval és borssal. Fedjük le a tálat és hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérhessenek.

Tipp: Bátran készítsük el előre és tálalásig tartsuk hűtőben. 3 napig tárolható.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése