1/23/2014

Csirkemell torta őzgerinc formában

Eme recept kipróbálása húsimádóknak mondhatni kötelező! Nem állítom, hogy olcsó mulatság, de roppant egyszerű az elkészítése, nagyon ízletes és ugyanakkor csodásan mutat. Nem egy megszokott étel, sokkal inkább különleges fogás különleges alkalmakra. 
Választásom azért esett az őzgerinc formára, mert úgy gondoltam, hogy sokkal könnyebb vele bánni, és az elkészült étel szeletelése sokkal egyszerűbb, mint például egy kerek formában sütötté. 
Hozzávalók:
  • 400 g szeletelt csirkemell
  • 200 g bacon
  • reszelt cheddar sajt
  • só, bors

Elkészítés:

Egy őzgerinc formát béleljünk ki baconnel. Figyeljünk arra, hogy a bacon szeletek fedjék egymást és a tepsi teljes belsejét is. A csirkemell szeleteket óvatosan klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk, majd egy rétegben a baconre igazítjuk. Erre egy vastag réteg reszelt sajt kerül, ezt nyomkodjuk meg egy picit, hogy ne legyen túl levegős. Ismét egy réteg csirkemell következik, s ha van még hely a tálban, újból reszelt sajt és újból csirkemell. Mindenképp zárjuk csirkemellel a rétegezést! Ha megtelt a tál, hajtsuk vissza a kilógó bacon darabokat, ha szükséges, helyezzünk még pár szelet bacont a teljes becsomagolás érdekében. Próbáljuk minél szorosabbra zárni a bacont. Ha túl levegős, esély van rá, hogy szétesik, miután kifordítjuk a formából.
170 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 40 - 45 perc alatt készre sütöm. Ha túlzottan feltelne a forma zsiradékkal, egyszerűen csak vegyük ki a sütőből, és öntsük le róla. Én ezt kb. 25-30 perc után tettem meg.
Miután megsült, fogjunk egy lapos és nagy méretű sütőlapot, és borítsuk rá az őzgerinc forma tartalmát. Toljuk vissza a sütőbe, majd süssük a külsejét ropogósra. Ez kb. további 5-10 percet vesz igénybe.

Tipp: A kihűlt ételt sokkal egyszerűbb szeletelni, mint a meleget. Tehát, ha forrón szeretnénk tálalni, használjunk nagyon éles kést. Egyéb esetben egy nagyszerű és mutatós hidegtálat kapunk. A rétegeket gazdagíthatjuk sonkával és zöldségekkel is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése