1/22/2014

Nagyon egyszerű sajtos, burgonyás és kolbászos casserole

A casserole a tűzálló tál francia megfelelője. Az ilyen tálban elkészített és felszolgált ételt is így hívják, tehát gyűjtőnévről, nem pedig egyetlen receptről beszélünk. Szinte biztosan tartalmas valamilyen húsfélét (pl. csirke, darált hús, stb.) vagy halat (pl. tonhal) és rengeteg darabolt zöldséget, melyeket egyfajta keményítőt tartalmazó 'sűrítővel' (pl. liszt, burgonya, tészta, stb.) leöntenek és tetejét vastagon megszórják reszelt sajttal, amely sütés közben egyszerre olvadt és finom ropogós. Szolgálhat köretként, de akár főételként is, s ugyanabban a tálban tálaljuk, amelyben megsütöttük. Típusai közé tartozik a ragu, hotpot, cassoulet (ejtsd kaszulé, egyfajta francia babos étel), tajine vagy tagine, moussaka, lasagna, pásztor pite (sheperd's pie), gratin, rizs vagy makaróni timballo (azaz rakott rizs vagy makaróni) és a carbonnade (flamand tokányféleség). 
A casserole rendkívül hálás étel. Gyakorlatilag bármit beletehetünk, legyenek azok az ízlésünknek megfelelő friss hozzávalók, vagy akár előző napi maradékok arzenálja (maradék sültek, párolt zöldségek, sajtok, stb.). Nagyszerű módja azon ételek újrahasznosítására és új köntösbe bújtatására, melyeket másnap már nem akarunk megenni, de a világért sem lenne kedvünk/szívünk csak úgy kidobni. Íme az én konyhám végterméke...

Hozzávalók:
  • 4 közepes méretű burgonya
  • 2 ujjnyi vastag turista kolbász szelet
  • 3 ek. vaj
  • 3 ek. liszt
  • 300 ml tej
  • só, bors
  • 200 g félkemény, fiatal sajt (pl. Trappista)
  • 3-4 ek. reszelt cheddar sajt
  • őrölt piros paprika

Elkészítés:

A burgonyát felkockázzuk és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kicsit hűlni. A kolbászt felkockázzuk és félretesszük. Egy tálban habverő segítségével csomómentesre keverjük a vajat, lisztet, tejet, sót és borsot. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett hagyjuk kissé besűrűsödni, majd hozzáadjuk a trappista sajtot és hagyjuk elolvadni. 
A főtt burgonyát és a kolbászt egy tűzálló tálba tesszük. Ráöntjük a szószt, s tetejét megszórjuk a reszelt cheddar sajttal és az őrölt piros paprikát. 
180 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tetejének szép, aranybarna színt kell kapnia. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése