10/16/2013

Lasagne

Lasagne (a lasagna szó többes száma) egy olasz tésztaétel, mely több réteg tésztalapból áll. A tradicionális olasz lasagne-t tésztalapok, besamel szósz, ragu és Parmigiano-Reggiano egymásra rétegezéséből áll. Mivel én nem rajongok a besamelért, mindig sajtkrémmel készítem. Természetesen, akik szeretnék, készítsék csak bátran besamellel, ezzel lefaraghatunk az amúgy meglehetősen költséges étel büdzséjén.

Érdekesség: Nem sokan tudják, de az ismert ókori személyiségek közül Cicero és Horatius a tésztaételek szerelmesei voltak. Horatius kedvenc tésztája például a lasagne elődje volt, melyet póréhagymával és csicseriborsóval készítve fogyasztott. 

Hozzávalók:
  • 250 g darált marhahús
  • 250 g olasz kolbász
  • 2 gerezd fokhagyma áttörve
  • 1/2 ek. szárított oregano
  • Só, fekete bors
  • 150-200 ml víz
  • 500 g sajt
  • 200 g sajtkrém /legideálisabb a ricotta sajt/
  • 2 közepes méretű vöröshagyma
  • Paradicsompüré
  • 1 cs. lasagne tészta

Elkészítés:
A darált húst és a kolbászt egy nagy lábasban barnulásig pároljuk. /adhatunk hozzá zsiradékot, nekem nem volt rá szükségem./ ízesítjük sóval, borssal, oreganoval, fokhagymával. Mikor már szép barna, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegedésig pirítjuk. Felöntjük vízzel és paradicsompürével.  Közben-közben megkeverve hagyjuk 40-50 percig alacsony lángon/hőfokon rotyogni.
Közben félig megfőzzük a tésztát. Azért csak félig, mert a sütőben maid tökéletes állagot fog kapni. Mivel azonban félig megfőtt, jócskán lerövidítjük a sütési időt.
Egy hőálló tál alját kirakjuk tésztával, ügyelve arra, hogy a tésztadarabok fedjék egymást. Vékonyan megkenjük a krémsajttal, erre kerül egy réteg húsragu, majd bőségesen megszórjuk reszelt sajttal. Lefedjük az imént említett módon a tésztalapokkal, majd ismét sajtkrém, ragu, reszelt sajt következnek. A folyamatot addig ismételjük, míg tűzálló tálunk megtelik. Az utolsó réteg a húsragu, melyre szép, bőséges réteg reszelt sajt kerül. Figyeljünk oda, hogy az egyik rétegnél a lapok hosszában kerüljenek a tálba, a következőnél keresztben.
160 Celsius fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranyló színűre sütjük. A sütési idő nagyban függ a lasagne vastagságától, azaz a rétegek számától. A lasagne akkor jó, ha könnyedén bele tudjuk szúrni a kést.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése