10/05/2013

Darás tészta


Bár leginkább óvoda, napközi, vagy  menza juthat róla eszünkba, mégis sokak kedvence a nálunk darás tésztaként ismert grízes tészta. Elkészítése nagyon egyszerű, meg igazából annyira mégsem. Hogy miért? Azért, mert a dara megfelelő állagának elérése bizony nem mindenki számára egyszerű feladat. A titka az, hogy annyi vízzel öntsük fel a darát, amennyi épp ellepi. Nem jó a túl sok, de a túl kevés víz sem. A dara minden szemének meg kell puhulnia, szárazkás érzést keltő állaga kell, hogy legyen.


Hozzávalók:
  • 500 g tészta (eredetileg metélt, de hát ha egyszer most fodros kocka volt otthon)
  • 250 ml búzadara
  • 350 ml forró (!!!) víz
  • olaj
Elkészítés:

A tésztát a szokásos módon, vagy a csomagoláson előírtak szerint kifőzzük. 
A búzadarát kevés olajon egy nagy lábasban elkezdünk pirítani. Válasszunk nagyobb lábast, mert később ebbe kerül a kifőtt tészta is. Mikor enyhén barnás színt kapott a gríz, öntsük fel forró vízzel, fedjük le, és hagyjuk, hogy a búzadara megszívja magát és megpuhuljon. A forró víz azért fontos, mert a hideg víz pillanatok alatt elpárologna a forró lábasban.
Hozzáadjuk a leszűrt tésztát és jó alaposan összekeverjük.
Az én családom sósan fogyasztja, és legtöbbször uborkasalátát kínálunk mellé. Más tájakon, más családokban gyakran tálalják porcukorral, esetleg lekvárral. Érdemes mindkettőt kipróbálni, mindkét verzió nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése