7/09/2013

Fu yong kai - a kínai omlett

Ez az étel bármennyire is omlett, nem reggeli! A fu yong hai egy tradicionális kínai, kantoni étel. Jelentése omlett rákkal. Eredetileg a recept bázis hozzávalóit a rák és az újhagyma tették ki. Ma már létezik vegetáriánus (babcsíra, bambuszrügy, szeletelt káposzta, újhagyma, gomba és a víz gesztenye hozzáadásával) valamint húsos (sült sertéshús, rák, csirke, marha vagy homár hozzáadásával) verzió is. 
Az indonéz-kínai konyhában hagyományosan paradicsomos édes-savanyú szósszal tálalják. Gyakori, hogy az édes-savanyú szószhoz ananászt vagy licheet adnak, de nem ritka, hogy borsóval is megszórják.
A fu yong a tojásétel, amihez ha rákot vagy garnélát adunk, a fu yong hai nevet kapja. Ha csirkével készül, fu yong kai-nak hívjuk és fu yong ha lesz a neve, ha garnélával készül. 

Hozzávalók a tojásételhez:
  • 200 g csirkemell filé
  • 80 g champignon gomba
  • 1/2 póréhagyma felkarikázva
  • 4 tojás
  • szójaszósz
  • bors
  • gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés víz vagy tej
Hozzávalók az édes-savanyú szószhoz:
  • 150 ml víz
  • 1 kis konzerv paradicsompüré
  • 50 ml borecet
  • 1 ek. sherry
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1/2 ek. cukor
  • chili ízlés szerint
  • 1 ek. étkezési keményítő (ételsűrítéshez)

Elkészítés:

A csirkét sóból, borsból, olajból és szójaszószból álló keverékébe pácoljuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, a felkarikázott póréhagymát és fokhagymát odaégetés nélkül megpirítjuk. Hozzáadjuk a csirkét, majd kicsit később a feldarabolt gombát és készre pároljuk. 
Felütünk két tojást, sóval, borssal, őrölt gyömbérrel ízesítjük majd egy kevés vizet és szójaszószt adunk hozzá. 
Egy adag húsos gombás mixet forró serpenyő alján egyenletesen eloszlatjuk, majd egy adag tojást öntünk rá. Alacsony fokozaton omlettet készítünk belőle.
Közben elkészítjük az édes-savanyú szószt. Egy szószos fazékban felforraljuk a vizet ecettel és sherryvel, hozzáadjuk a paradicsompürét, szójaszószt, cukrot és chilit. Hagyjuk pár percig rotyogni, majd étkezési keményítővel kívánt sűrűségűre sűrítjük.
Az omlettünket félbe hajtva tálaljuk, édes-savanyú szósszal meglocsolva. Kínálhatunk mellé főtt rizst vagy mie tésztát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése