7/04/2013

Falafel fűszeres-zöldséges kuszkusszal

A kuszkusz berber eredetű szó, jelentése „jól megsodort”. Hagyományosan durumbúzadarából parányi gombócokat gyúrtak kézzel, majd ezt követően különböző méretű sziták segítségével méret szerint szátválogatták, leszitálván róla a fölösleges lisztet. A szitálás után szétterítve, a napon szárították. Az apróbb szemü kuszkusz neve „szeffa”, leginkább édességhez vagy töltelékhez használják. A nagy szemű kuszkuszt Marokkóban „mhammszának” nevezik. Európában bulgur néven ismernek egy nagy szemű kuszkuszféleséget, melyet leggyakrabban taboulé (=kuszkuszsaláta) készítéséhez használnak.
A falafel (arabul فلافل) hagyományosan csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. Általánosan elfogadott az a tény, hogy falafelt a világon legelőször Egyiptomban készítettek, mégis Izrael egyik nemzeti ételének számít. Mivel teljességgel húsmentes étel, fontos szerepet töltött be a böjtök idején. 

Hozzávalók a kuszkuszhoz:
  • 125 g kuszkusz
  • 250 ml csirkehús alaplé
  • 1 friss sárgarépa julienne-re vágva
  • 2 maréknyi kesudió
  • só, bors, curry
  • garam masala
Elkészítés:
A kuszkuszt tegyük egy tálba és öntsünk rá forrásban lévő csirkehús alaplevet. Fedjük le a tálat és hagyjuk, hogy megdagadjon a kuszkusz. Ezt követően ízesítsük kevés sóval, borssal, curryvel és garam masalával. Adjuk hozzá a párolt sárgarépát és a kesudiót.

Hozzávalók a falafelhez:
  • 350 g csicseriborsó (főzve)
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • só, bors, garam masala
  • 3 gerezd fokhagyma áttörve
  • zsemlemorzsa (annyi, amennyi formálhatóvá teszi a falafelt)
Elkészítés:

A főtt csicseriborsót a vöröshagymával összedaráljuk. Hozzáütjük a tojást, ízesítjük a fűszerekkel, s végül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és az áttört fokhagymát. Kezünkkel kicsit összedolgozzuk, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, ami formálható masszát eredményez. A lényeg, hogy kicsi golyókat tudjunk formálni. 
A masszából nedves kézzel nagyobb dió méretű golyókat formálunk, melyeket forró olajban aranybarnára sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése