5/05/2013

Epres túrótorta sütés nélkül



Igazi vendégváró desszert, nagyszerű kiegészítője egy meleg nyári teraszon történő teázásnak, kávézásnak. Hamar elkészíthető finomság, mely bármilyen gyümölccsel bátran kombinálható.  A kellemesen édes, könnyű tejszínes túrós krémet kiválóan kiegészíti a frissítő hatású fanyar epres díszítés.

Hozzávalók 4 személyre: (26 cm-es tortaformában)
Az aljához:
  • 300 g darált keksz
  • 100 g olvasztott vaj
  • 2 ek. méz
A töltelékhez:
  • 750 g tehéntúró
  • 5 ek. zselatin
  • 1 citrom leve
  • 120 g cukor
  • 60 ml habbá vert tejszín
  • 500 g eper
  • olaj

Elkészítés:
A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és kivajazzuk az oldalát és az alját is (én Tarant spray-t használtam).
A darált kekszet összedolgozzuk az olvasztott vajjal és a mézzel, majd a tortaforma aljára nyomkodjuk. Hűtőszekrénybe tesszük egy fél órára.  
A túrót villával áttörjük (avagy választhatjuk krémesebb állagú túrót is), hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét, majd habosra verjük. Kemény habbá verjük a tejszínt, hozzáadjuk a zselatin port, majd óvatosan, fakanál segítségével beleforgatjuk a túrós masszába. 
A torta oldalát, a kekszréteg tövében, kirakjuk félbe vágott friss eperrel (mivel kivajaztuk a formát, az eprek beleragadnak és nem dőlnek el.)
Óvatosan belekanalazzuk a túrós masszát, ügyelve, hogy az eprek továbbra is a forma oldalára tapadva maradjanak. Ha megfelelő a mennyiség, akkor a túrós krém épp el fogja lepni az epreket. 
Mehet is a hűtőbe kb. 4-5 órán át dermedni. Tetejét friss eprekkel díszítjük.



Tipp: A torta aljának nyugodtan választhatunk piskótaalapot is, így sokkal egyszerűbb lesz szeletelni és kevésbé morzsolódik szeleteléskor. Tálalhatjuk tejszínhabbal is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése