4/15/2013

Carbonara spagetti

A pasta Carbonara avagy pasta alla Carbonara állítólag hagyományosan a szegények eledele volt, a recept minden hozzávalója megtalálható a legegyszerűbb háztartásokban is. A carbonara jelentése szénégetőné módra, melyet a szénégetők a két műszak közötti szünetben lakmároztak. Az ily módon készített spagetti, ma ismert formájában Lazio tartománybeli Róma környékén született a második világháború után. Természetesen létezik egy étterem Rómában, név szerint a La Carbonara, mely a mai napig is magáénak követeli a recept kitalálását. Nekem bevallom jobban imponál a szénégetős verzió, valahogy autentikusabb érzést kelt bennem, no de ki tudja... döntse el mindenki saját maga. 
  
Figyelem!!!! Ez a carbonara spagetti recept nyers tojást hozzáadásával készül, kérek mindenkit, hogy csak nagyon friss, ellenőrzött forrásból származó tojást használjon!

Hozzávalók: (4 főre)
  • 150-200 g hasaalja szalonna (pancetta) vagy tokaszalonna (guanciale) 
  • 150 g pecorino sajt (esetleg parmezán sajt)
  • 3 tojás sárgája + 2 egész tojás
  • só, bors
  • kifőtt spagetti tészta
Elkészítés:


A szalonnát kis kockákra vágjuk majd serpenyőben további zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. Adhatunk hozzá sót és borsot (én csak borsot használtam, nekem a szalonna önmagában is elég sósnak bizonyult).
Egy nagy fazékban a tészta tasakján leírtak alapján megfőzzük a tésztát. 
Közben egy külön tálban elkészítjük a szószt. A 3 tojás sárgáját és a 2 egész tojást összekeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt pecorino sajtot. Sózzuk, borsozzuk (a sóval bánjunk csínján, hisz a szalonna amúgy is sós!) 
Ehhez adjuk a csodás aranybarnára pirult, langyosra hűlt szalonnát (ne legyen forró, különben a tojásból rántotta lesz!)
Mikor a tészta megfőtt, igyekezzünk belehúzni, hisz a a tojásos-sajtos keverék (nevezzük szósznak) a tészta hőjétől sűrűsödik be és kap szép, krémes állagot.
Azonnal, még forrón tálaljuk. 


Tipp: a nyers tojás használata miatt én nem fogyasztanám kihűlt állapotában, sem nem tartanám hűtőszekrényben. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése