3/18/2013

Főtt tojás bundázva saláta ágyon

Úgy tartják, hogy az egészben főtt tojás a családi összetartás jelképe. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha bármikor is úgy hozná a sors, hogy eltévednének az életben, jusson mindig eszükbe, kivel is fogyasztották el a húsvéti ételeket, és így mindig hazataláljanak. 
De akkor a nyúl és a tojás mégis hogyan? A magyarázat nem egészen bizonyított, de.... némelyek úgy vélik, hogy a húsvét eredetileg a termékenység ünnepe, mely összefonódott a bő termésért és a háziállatok jó szaporulatáért való fohásszal. Na már most... a nyúl ugye szapora állat, a tojás magában hordozza az életet. Ezt a kettőt összekapcsolva kapjuk a húsvéti nyúl és tojás kombinációját. 

Hozzávalók: (1 főre)
  • 3 db tojás
  • Bors
  • Liszt
  • Panírmorzsa
  • Saláta mix ízlés szerint
  • Bacon 

Elkészítés:

A tojást a szokásos módon keményre főzzük. Előkészítjük a hozzávalókat a bécsi bundázáshoz (liszt, felvert sózott és borsozott tojás, panírmorzsa). 
Először forgassuk meg a tojásokat lisztben, majd a felvert tojásban, s végül a panírmorzsában (helyettesíthető apróra tört cornflakes-szel is). 
Hevítsük fel az olajat, majd néhány perc alatt süssük a tojásokat szép aranybarnára. 
Egy serpenyőben pirítsuk az apróra vágott bacont ropogósra, majd szedjük papírtörlőre és itassuk fel az összes olajat/zsírt róla. 
A saláta mixünket (én cikóriát, fejes salátát, reszelt sárgarépát és reszelt fehér káposztát használtam) keverjük össze a ropogós bacon darabokat. Az aranybarnára sült tojásokat ízlés szerint feldaraboljuk (negyedeljük vagy felezzük) és ráhalmozzuk a salátára. 
Ajánlhatunk hozzá majonézt, cocktail szószt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése