3/20/2013

Édes savanyú csirke

Párom édesanyjának specialitása ez az étel. Mikor legutóbb náluk jártunk látogatóba, megkértem, hogy mutassa meg hogy készíti, miközben buzgón figyelek és jegyzetelek. Azt gondoltam, sokkal bonyolultabb de boldog meglepetéssel ért a felismerés, hogy egy bő fél óra alatt elkészíthető, különleges hozzávalókat nem igényel, de még csak nem is kell száz éves konyhában szerzett tapasztalat sem. 

Hozzávalók:
  • 500 g csirkemell filé
  • 400 g ananász konzerv felkockázva (tartsuk meg a levét, szükségünk lesz rá!!)
  • 1 piros húsú paprika
  • 6 újhagyma
  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 ek. fehérbor ecet
  • 2 ek. porcukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk. frissen reszelt gyömbér
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 2 ek víz
  • 3 ek. olaj

Elkészítés:

A szójaszószból, fehérbor ecetből, porcukorból, citromléből, gyömbérből, olajból pácot készítünk a csirkemellhez. A felcsíkozott csirkét beleforgatjuk. A hagymát, paprikát, ananászt feldaraboljuk.
Wokban a csirkét fehéredésig pirítjuk, majd egy nagy lyukú szűrőre kiszedjük és melegen tartjuk.
A wokot újra felforrósítjuk, kevés olajon megpirítjuk a felkarikázott újhagymát, hozzáadjuk a felkockázott paprikát, s végül az ananászkockákat. 
Ehhez adjuk a paradicsompürét, vizet, valamint az ananászkonzerv levét. Mikor úgy gondoljuk, hogy a szószunk még kissé híg, de legalább egységes állagú, hozzáadjuk a csirkét is. Jól átforgatva pár percig "rotyogtatjuk", ha szükséges a szósz sűrítése, használjunk kevés keményítőt.
Rizzsel tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése