2/26/2013

Tortilla tekercs (wrap)

A tortilla egy mexikói eredetű 'lapos kenyér', melyet finomra őrölt gabonából készítenek. Nevének jelentése nagyjából kicsi torta. Természetesen nem csak Mexikóban és a spanyol nyelvterületeken elterjedt étel. Különösen kedvelt Észak-Amerikában, Európában és Kelet-Ázsiában.
A tortilla-t a taco, burrito és enchilada nevű ételekhez hasonlóan hússal készítik. Tortilla lapokat használnak a Hondurasból származó étel, a baleadas készítéséhez is.
Megjelenését és felhasználását tekintve nagyon hasonlít a dél-ázsiai chapatihoz, vagy az arab területeken méltán népszerű kovásztalan kenyerekhez is (Földközi-tenger keleti valamint Dél-Ázsia országaiban) csak ezek a kenyérkék mexikói társaiktól éltérően jóval kisebbek és vékonyabbak. 
De hogy bebizonyítsuk, hogy az emberi kreativitás bizony gyakran mérföldekre egymástól is hasonló alakot ölt, nézzük csak meg a kínai laobinget, amely egy tortillához hasonló, pizza alakú, vastag palacsinta, vagy az indiai rotit, amely úgyszintén szinte megszólalásig hasonlatos a tortillához.
A tortilla, amit én készítettem, természetesen nem egy autentikus recept megvalósítása, sokkal inkább a családom ízlésvilágára lefordított verzió. Remélem, azért így is szeretettel fogadjátok, esetleg ha alkalmatok adódik, ki is próbáljátok.

Hozzávalók:
  • 500 g darált marhahús
  • 1 póréhagyma felkarikázva
  • Enchilada fűszerkeverék
  • Tacco fűszerkeverék
  • 1 kis konzerv kukorica 
  • 1 db piros húsú paprika
  • bors
  • olaj 
  • tortilla lapok
  • saláta, uborka (ízlés szerint bármilyen más zöldség)
  • fokhagyma szósz
Elkészítés:


Kevés olajon megpirítjuk az apró darabokra vágott hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, ízesítjük sóval, borssal és a fűszerkeverékekkel. Ha szükséges adunk hozzá vizet/szójaszószt, hogy kevésbé legyen száraz. Kb. 15-20 perc elteltével hozzáadjuk az felkockázott paprikát, majd végső lépésként a konzerv kukoricát. 
A tortillalapok elkészítéséhez fogunk egy nagyobb darab sütőpapírt, összegyűrjük, majd vízcsap alatt benedvesítjük. Kiegyengetjük, majd ebbe csomagoljuk a lapokat. Előmelegített sütőben 5-10 perc alatt átforrósítjuk, így nem szárad ki, és rugalmas marad. 
Kitesszük őket egy tányérra, ráhelyezzük a kívánt mennyiségű uborka és saláta darabokat, majd a húst és szószt. Olyan szorosan, ahogy csak tudjuk, feltekerjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése