2/16/2013

Pancake fűszeres narancsöntettel

Minden népnek megvan a saját palacsintája és ez alól természetesen az amerikaiak sem kivételek. Gondoljunk bele, hogy mi is milyen büszkék vagyunk (hozzáteszem méltán) a sajátunkra. Hmm...
Az Európában -és egyben Magyarországon is- fogyasztott palacsinta (=crêpe) jellemzően sokkal nagyobb átmérőjű, tányérnyi méretű, vékony és töltve valamint összehajtva és/vagy feltekerve fogyasztjuk. 
Ezzel szemben az amerikai verzió sokkal kisebb átmérőjű, legtöbbször tenyérnyi méretű és sokkal vastagabb, melyet hagyományosan vajjal és valamilyen nagyon édes öntettel eszik (juhar- vagy áfonyaszirupot, bogyós és egyéb gyümölcsöket). 
Hogy mitől lesz sokkal vastagabb a miénknél?  Sütőport adnak hozzá. Ettől lesz puha, habkönnyű, és egyben olyan lágy állagú, hogy már a látványától összeszalad a nyál a szánkban. 
A pancake a hagyományos amerikai reggeli elmaradhatatlan része, melyet gyakran vált fel kis testvére a 'silver dollar pancake', mely kb. 5-7cm átmérőjű, mely épp hogy csak kicsit nagyobb, mint a korai 1979-es ezüst dollár érméknél, melyek után a nevét is kapta. Véleményem szerint ez az apró kis finomság a Hollandiában kedvelt poffertjes ikertestvére is lehetne.

Hozzávalók a palacsintákhoz: kb. 10 db
  • 200 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 ek. cukor
  • 1/2 tk. só
  • 1 tojás
  • 50 g olvasztott vaj
  • 300 ml tej
Hozzávalók az öntethez:
  • 2 narancs reszelt héja
  • 2 narancs húsa kissé szaftosra nyomkodva
  • 4 ek. akácméz
  • csipet őrölt gyömbér
  • pár csepp citromlé
Elkészítés:

A lisztet a sóval, cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral összekeverjük. Közepébe mélyedés formálunk az ujjunkkal, ide öntjük bele a tejet, olvasztott vajat és a felütött tojást. Jó alaposan keverjük össze, csomómentes eredményt kell kapnunk. 
Egy serpenyőben/palacsintasütőben kevés vajat hevítünk, majd a tésztát kis adagokban adagolva kisütjük. Igyekezzünk kb. egyforma méretű palacsintákat készíteni.
A szószhoz egy kis lábasban a hozzávalókat elkezdjük hevíteni, majd mintha lekvárt készítenénk kb. 15 percig rotyogva főzni. 
A palacsintákból egy adagot egymásra halmozunk, majd ráöntjük a gyümölcsöntetet. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése