2/15/2013

Bapao

A bapao (jelentése: kenyér) egy Ázsiában kedvelt gőzölt 'gombóc' töltelékkel. A töltelék egyaránt lehet darált marha, a nem iszlám régiókban disznó hús, csirke, csirke satay (szaté), vagy akár különféle zöldségekből álló (vegetáriánus) keverék. Az édesszájúak nyugodtan használjanak csak töltelék gyanánt mogyoróból, kókuszból, szezámmagból és porcukorból álló keveréket. Vietnámban például keményre főzött egész tojást rejtenek a kenyér belsejébe.
A bapao eredetileg Kínából származik, és Indonézián keresztül jutott el Hollandiába (majd Európa többi országába). Hollandiában olyannyira kedvelt csemege, hogy minden ázsiai étterem menüjén valamint szupermarket polcán megtalálható. Ők bapao broedje-nek, azaz bapao kenyérkének/zsemlének hívják (kenyér kenyér a clean tiszta mintájára haha :-) ).
Hagyományosan Thai chili szósszal fogyasztják.

Hozzávalók a tésztához: (kb. 10 db bapaohoz)
  • 250 g búzaliszt
  • langyos víz (amennyit a tészta felvesz)
  • 1 csomag száraz élesztő
  • Kevés cukor
  • Csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 200 g marha darát hús
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes méretű sárgarépa
  • 1 kis darab friss gyömbér
  • 1/2 kínai kel
  • 1 tojás
  • 1 ek. szójaszósz
  • Sambal manis / Erős Pista
  • Bors
  • 2 ek. olíva olaj

Elkészítés:

A lisztet kelesztőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, cukrot és a száraz élesztőt, majd fokozatosan hozzákeverjük a langyos vizet. Olyan tésztát kell kapnunk, ami jó alapos átgyúrás után 'tiszta' tálat és kezeket eredményez, tehát nem tapad mindenhova. 
A sütőt kb. 40 fokra előmelegítjük, ide tesszük be a kelesztőtálat (nekem fém van), és egy órán át hagyjuk kelni a tésztát. Az egy óra lejártával kivesszük a tálat, és kevés liszt hozzáadásával az előzőhöz azonos állagú tésztát gyúrunk belőle. Ismét vissza a 40 fokos sütőbe, ahol ismét egy óráig kell kelnie.
A töltelékhez a darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, szójaszószt, tojást, olajat, sambalt, apróra vágott vöröshagymát, áttört fokhagymát, reszelt friss gyömbért és apróra vágott kínai kelt. Ahhoz, hogy minden hozzávaló egyenletesen elkeveredjen, egy irányban kell kevernünk a masszát (ne oda-vissza váltakozva egyszer az órajárásnak megfelelően, majd ellenkező irányba).
A kelesztőtálban töltött egy óra után a tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd kb. 10 egyenlő részre osztjuk. Minden egyes darabkát korong alakúra sodorjuk ki. Ne legyen túl vékony, mert akkor nem fog sikerülni a bapao, legyen legalább 0.5 cm vastag.
A korongot a kezünkbe vesszük, majd tölteléket halmozunk a közepébe, és a videón látható módon lezárjuk. Tehát ujjainkkal szépen összezárogatjuk.
Egy gőzölőt (használjunk csak egyszerű tésztafőzőt, nekem azzal is tökéletesen sikerült) töltsük meg vízzel (ne túl sokkal, mert ha a víz forrni kezd, nem szabad a szűrőn átcsapnia és eláztatnia a bapaot). A rácsos részét kenjük meg olajjal, ehhez használhatunk egy darab papírtörlőt. A gombócokat a videóval éltérően fejjel lefelé tesszük a gőzölőbe (nekem így vált be a legjobban). Hagyjunk szép nagy távolságokat a kenyerek közt, mert gőzölés közben nagyra nőnék. Majd bekapcsoljuk alatta a főzőlapot/gázt. Amikor a víz elkezd forrni, 15-20 percig kell. Minden egyes adaggal ilyen módon kell eljárnunk! Nem szabad a már lobogó víz fölé tenni a gombócokat, ha a víz elfogy, egyszerűen pótoljuk. 
Forrón tálaljuk. Thai chili szósszal a legfinomabb. 



Azoknak, akik az ázsiai akcentussal megáldott hollandul beszélő hölgyet megértik, érdemes végighallgatni, tekintve, hogy ez egy nagyon is autentikus verzió. Akik nem, számukra is érdekes lepésről lépésre követni, szerencsére szavak nélkül is jól követhetőek az egymást követő lépések.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése