2/09/2013

Forgácsfánk

A forgácsfánk (avagy másik nevén csörögefánk) készítése (is) a nagymamám specialitása a családunkban. Jól emlékszem még... Mikor kicsik voltunk, farsang környékén mindig elkészítette. Mindig boldogok voltunk, ha megengedte, hogy a derelyevágóval mi vágjuk a csíkokat és a ropogósra sült csemegére porcukrot szitáljunk. És mikor már nagyobbak voltunk, néha áldását adta arra, hogy mi tekerjük fel as ujjainkra. Persze a forró olajba sosem szabadott beledobnunk, csak tátott szájjal bámulni, ahogy elkezd növekedni virágot formálva, míg végül aranyló szirmokban bontakozik ki.
Sosem készítettem még egyedül, ez az első alkalom. Azt hiszem, nem panaszkodhatok, egészen csinoskák lettek. 

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 6 tojás sárgája
  • 2 ek. porcukor
  • 2 ek. rum

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Jó vékonyra (néhány milliméter vastagságúra) kisodorjuk lisztezett gyúródeszkán, majd derelyevágóval 1,5 ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Érdemes kb. 30 centi hosszút csinálni, úgy szebb és mutatósabb eredményt tudunk produkálni.
A kezünkben feltekerjük, majd forró olajban aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva, melegen tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése