2/10/2013

Almás crumble

A crumble, vagy más néven morzsa a lusta asszony süteménye. Már ha süteménynek nevezhetjük ezt az illatos, egyszerű, könnyen variálható tüneményt. 
Úgy tartják, hogy a crumble eredetileg Angliából származik, a II.világháború alatt vált népszerűvé. Azóta persze az egész világon elterjedt, Amerikában és Kanadában például cobbler (mivel sütés után pont úgy néz ki a süti teteje mint a macskaköves út) vagy crisp néven ismert. Nagyon hasonló a Brown Betty (=Apple Betty) nevű, teljesen amerikai sütihez. Ez azonban kenyér-vagy kekszmorzsából készül.

Hozzávalók:
  • 6 alma
  • 100 g zabpehely
  • 100 g liszt
  • 80 g cukor
  • 50 g vaj
  • 1 tk. fahéj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • citromlé
  • Calvados (brandy) esetleg AppleJack
  • 1 marék mazsola (opcionális)

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, megfosztjuk a magházuktól, majd felkockázzuk. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, majd Calvadossal (brandy). Ne sajnáljuk a folyadékot, akkor a legfinomabb, ha szaftos. Az egészet tűzálló tálba szórjuk és szépen elegyengetjük, hogy mindenhova egyformán kerüljön.
A vajból, zabpehelyből, lisztből, cukorból és fahéjból egy morzsás állagú tésztát gyúrunk. A morzsát szépen eloszlatjuk az almákon úgy, hogy mindenhol befedje. 
170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk. Tálaláskor kínálhatunk mellé tejszínhabot is.

Tipp: mazsola helyett használhatunk áfonyát is. A gyümölcs fajtája ízlés/évszak szerint változtatható. Egresből vagy szederből például nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése