1/31/2013

Nasi goreng

A nasi goreng Indonéziában elterjedt és rendkívül kedvelt étel. Valójában ez egy előfőzött rizs, amit aztán megpirítanak. Innen is a neve: nasi (ejtsd na-si) = főtt rizs, goreng (ejtsd go-ren) = pirított. 
Bár a nasi goreng-t minden utcasarkon lehet itt vásárolni, valamiért igazi receptje még sincs. Ami mindegyikben közös, hogy tartalmaznak: olajat, póréhagymát, vöröshagymát, fokhagymát (természetesen hűen a recept nevéhez, pirítva). Ehhez adják hozzá a húst (lehet csirke, marha, a nem iszlám térségben sertés) vagy tenger gyümölcseit (rák, garnéla, stb.). Zöldség és gomba szinte mindegyikben található. 
Jellegzetes fűszerezését a szójaszósz, sambal oelek (hasonló a mi Erős Pistánkhoz) és chutney adják. Természetesen só, bors, curry, kurkuma és chili sem hiányozhatnak.
Van, aki a rizst rántottával is keveri, ez a lépés nem kötelező (bár nagyon finom).
Krupuk-kal (azaz rákszirommal), satay-vel (ejtsd: szaté), de tükörtojással is felszolgálhatjuk. Ez a sokszínű sokaság egy tányéron/tálon adja a nasi campur-t, azaz színes rizst. 
Az étel természetesen tésztával is elkészíthető, ekkor azonban bami goreng-nek (pirított tészta) hívják.
Mivel nincs egységes recept az elkészítésére, most megmutatom, hogy készíti az én családom.

Hozzávalók:
  • 500 g csirkefilé
  • 250 g rizs (hosszú szemű előnyben)
  • 150 g gomba
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 1/2 póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma apró darabokra vágva
  • 2 ek. olaj (pl. mogyoró vagy szezám olaj)
  • 1 piros színű paprika
  • 1/2 zacskó kesudió
  • őrölt fekete bors
  • 4 ek. szójaszósz
  • 2 ek. Hoisin szósz (elhagyható)
  • 1/2 kk. sambal oelek (helyettesíthető Erős Pistával)
  • 2 tk. curry
  • kurkuma

Elkészítés:

A csirkét a jobb ízhatás kedvéért érdemes egy fél órára bepácolni. Sóból, borsból, szójaszószból, (Hoisin szószból,) olajból, sambal oelek-ből, curryből és kurkumából pácot készítünk. Felcsíkozzuk/felkockázzuk a csirkehúst, majd hozzáadjuk és jól összekeverjük, hogy a pác mindenütt fedje. Hagyjuk legalább 30 percig az ízeket összeérni.
Kevés olajat forrósítunk egy wokban. Ehhez adjuk a bepácolt csirkét, fehéredésig pirítjuk. Ne felejtsük el hozzáadni a felaprózott fokhagymát sem. Adunk hozzá szójaszószt. Ha minden teljesen késznek tűnik, jöhet a darabokra vágott gomba. Ennek ugyanis nagyon kevés idő kell, hogy elkészüljön.
A feldarabolt vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, míg halványsárgára színt kap. Ha megpárolódott, hozzáadhatjuk a felkarikázott póréhagymát és paprikát.
Közben a rizst a szokásos módon megfőzzük, majd leszűrjük. Rántottát készítünk, és összekeverjük a rizzsel. Hozzáadjuk a zöldségmixet is. Most kezdődik az étel valódi "trükkje". Magasabb fokozatra kapcsoljuk a főzőlapot, és elkezdjük pirítani rajta a mixet (más szóval kicsit odaégetgetni) folyamatosan kevergetve, hogy mindenhol megpirulhasson, de nehogy teljesen odaégjen. Természetesen nem kell kőkeményre pirítani, csak épphogy kicsit megkeményedjen a külseje. 
Tálalás elött összekeverjük a hússal. Forrón tálaljuk a már említett kiegészítőkkel, azaz krupuk-kal (rákszirom) és/vagy satay-vel és/vagy tükörtojással.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése