12/18/2012

Vörösboros, konyakos fácán sült almával és burgonyával

Anyukámtól kaptam ajándékba egy csodaszép egész fácánt. Vadhúsok elkészítése terén még nem sok tapasztalatra sikerült szert tennem, ezért egy kedves barátnőm segítségét vettem igénybe. Jó mulatság volt együtt alkotni a konyhában, hatalmasakat nevettünk egy üveg finom vörösbor (na jó és rozé is) mellett és közben süldögélt a mennyei csemege. 


Íme a mi interpretációnk fácán témára alkohol mollban :-)
Nagyon finomra sikerült. A fácán finom, omlós húsúra sikerült, cseppet sem lett száraz, és ez valljuk be a vadhúsok elkészítésénél nagyon fontos. 

Hozzávalók:
  • 1 fácán
  • 150 g vaj vagy margarin
  • só, bors, kakukkfű
  • 750 ml csirkealaplé
  • 2 ek. liszt
  • vaj
  • (100 g csirkemáj - elhagyható)
  • 1 csipet őrölt rozmaring
  • 1/2 citrom leve
  • 3 ek. whisky
  • 100 ml Merlot
  • 4 kk. cukor
  • 1 tk. fokhagymapor
  • kis méretű burgonya
  • 1 közepes méretű lila hagyma
  • 4 kisméretű alma
  • 1 konzerv barack
 Elkészítés:

A fácánt fektessük egy nagy méretű alufóliára. Dörzsöljük be kívül-belül jó alaposan vajjal/margarinnal, szórjuk meg sóval, borssal és kakukkfűvel. A fácán testnyílásait és a belsejét se felejtsük ki! Belsejébe tegyünk egy diónyi nagyságú vajdarabkát (és a csirkemájat). 
Csomagoljuk be a madarat az alufóliába, majd a 'csomagot' helyezzük tűzálló tálba. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és a középső rácson kb. 1.5 órán át hagyjuk sülni/párolódni.
A megmosott almákat és burgonyákat alufóliába csomagoljuk egy kevés rozmaringgal, majd megsütjük. Vigyázzunk, az alma hamarabb elkészül, így előbb ki kell vennünk, másként túlsül és szétesik! 
Közben elkezdjük elkészíteni a szószt. Keverjünk össze sót, borsot, kakukkfüvet, fokhagymaport, cukrot, Merlot-t, whisky-t, citromlevet, apróra vágott lilahagymát, csirkealaplevet, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze. Igény szerint adagoljuk az összetevőket folyamatos kóstolgatás mellett. Mikor úgy érezzük, hogy finom, hozzáadjuk a lisztet és alacsony lángon besűrítjük és melegen tartjuk a szószt. 
Vegyük ki a fácánt a sütőből, távolítsuk el az alufólia kabátkáját, helyezzük mellé a héjában sült burgonyákat (én darabokra vágtam) és az almákat, majd öntsük rá a szószt. 
Tálaljuk barackkompóttal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése