Anyukámtól kaptam ajándékba egy csodaszép egész fácánt. Vadhúsok elkészítése terén még nem sok tapasztalatra sikerült szert tennem, ezért egy kedves barátnőm segítségét vettem igénybe. Jó mulatság volt együtt alkotni a konyhában, hatalmasakat nevettünk egy üveg finom vörösbor (na jó és rozé is) mellett és közben süldögélt a mennyei csemege.
Íme a mi interpretációnk fácán témára alkohol mollban :-)
Nagyon finomra sikerült. A fácán finom, omlós húsúra sikerült, cseppet sem lett száraz, és ez valljuk be a vadhúsok elkészítésénél nagyon fontos.
Íme a mi interpretációnk fácán témára alkohol mollban :-)
Nagyon finomra sikerült. A fácán finom, omlós húsúra sikerült, cseppet sem lett száraz, és ez valljuk be a vadhúsok elkészítésénél nagyon fontos.
Hozzávalók:
- 1 fácán
- 150 g vaj vagy margarin
- só, bors, kakukkfű
- 750 ml csirkealaplé
- 2 ek. liszt
- vaj
- (100 g csirkemáj - elhagyható)
- 1 csipet őrölt rozmaring
- 1/2 citrom leve
- 3 ek. whisky
- 100 ml Merlot
- 4 kk. cukor
- 1 tk. fokhagymapor
- kis méretű burgonya
- 1 közepes méretű lila hagyma
- 4 kisméretű alma
- 1 konzerv barack
A fácánt fektessük egy nagy méretű alufóliára. Dörzsöljük be kívül-belül jó alaposan vajjal/margarinnal, szórjuk meg sóval, borssal és kakukkfűvel. A fácán testnyílásait és a belsejét se felejtsük ki! Belsejébe tegyünk egy diónyi nagyságú vajdarabkát (és a csirkemájat).
Csomagoljuk be a madarat az alufóliába, majd a 'csomagot' helyezzük tűzálló tálba. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és a középső rácson kb. 1.5 órán át hagyjuk sülni/párolódni.
A megmosott almákat és burgonyákat alufóliába csomagoljuk egy kevés rozmaringgal, majd megsütjük. Vigyázzunk, az alma hamarabb elkészül, így előbb ki kell vennünk, másként túlsül és szétesik!
Közben elkezdjük elkészíteni a szószt. Keverjünk össze sót, borsot, kakukkfüvet, fokhagymaport, cukrot, Merlot-t, whisky-t, citromlevet, apróra vágott lilahagymát, csirkealaplevet, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze. Igény szerint adagoljuk az összetevőket folyamatos kóstolgatás mellett. Mikor úgy érezzük, hogy finom, hozzáadjuk a lisztet és alacsony lángon besűrítjük és melegen tartjuk a szószt.
Vegyük ki a fácánt a sütőből, távolítsuk el az alufólia kabátkáját, helyezzük mellé a héjában sült burgonyákat (én darabokra vágtam) és az almákat, majd öntsük rá a szószt.
Tálaljuk barackkompóttal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése